EU-kérés: Szlovákiának el kell távolítania a szentek glóriáit az euróról

Kitekintő – 2012. november 21., szerda | 15:29

Szent Cirill és Szent Metód Morvaországba érkezésének 1150. évfordulója alkalmából Szlovákia 2013 májusára kéteurós emlékérme kiadását tervezi, mely a szlávok két apostolát ábrázolná. A tervet látva azonban az Európai Bizottság és egyes tagállamok változtatásokra szólították fel Szlovákiát, többek között arra, hogy távolítsák el a glóriát Európa szent patrónusainak fejéről.

Az euróövezet minden országának joga van évente kibocsátani egy nemzeti témájú kéteurós emlékérmét. Az első ilyet Görögország adta ki 2004-ben az athéni olimpiával kapcsolatban, idén pedig a szlovák nemzeti bank írt ki pályázatot rá Szent Cirill és Szent Metód Morvaországba való érkezésének 1150. évfordulója alkalmából. A pályázatot Miroslav Hric vésnök nyerte meg, terveit látva azonban az Európai Bizottság és egyes tagállamok a vallási semlegesség jegyében változtatásokra kérték Szlovákiát – írja a La Croix és többek közt az EurActiv.com.

A felszólítás alapja egy európai törvény, melynek értelmében módosítás kérhető, ha a tervekről valamelyik tagállam úgy ítéli, hogy az „kedvezőtlen reakciókat válthat ki polgárai körében”. A zavaró tényezőnek ítélt részletek jelen esetben a két szent feje fölötti glória, illetve a ruhájukat díszítő kereszt. A vallási szimbólumok tehát Európa szerint törlendők, egyedül a bizánci kettős kereszt maradhat meg a szentek kezében, mely egyben szlovák nemzeti jelkép is, és amely már eddig is szerepelt a szlovák egy- és kéteurós érméken.

A döntés felháborodást váltott ki Szlovákiában, ahol a lakosság 62 százaléka katolikusnak vallja magát. „Ez az európai keresztény hagyományok megtiprása” – nyilatkozta az ügy kapcsán Jozef Kovaczik, a szlovák püspöki konferencia szóvivője. Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt egyik vezetője pedig egyenesen azzal vádolta meg az Uniót, hogy a sátánizmussal szimpatizál.

„Valóban jogállamban élünk, vagy pedig diktatúrában, ahol előírják, milyen jelképeket használhatunk?” – tette fel a kérdést Jozef Kovaczik püspök, aki emlékeztetett, hogy „a rendszerváltás előtt a szlovák hívek az életüket kockáztatva is hirdették a két szent műveit és tanítását.”

Cirill (826-869) és testvére, Metód (815-885) voltak az első misszionáriusok, akik a szlávok közé érkeztek 863-ban. Az európai hittérítésben végzett szerepük elismeréseképpen II. János Pál pápa 1985-ben Európa társ-védőszentjeivé nyilvánította őket.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!