EU: máris támadják a katolikus biztos-jelöltet

Kitekintő – 2012. november 12., hétfő | 16:52

A humanisták és az LMBT-lobbi extremistának nevezte Málta biztosi jelöltjét.

Az Európai Parlament három bizottsága november 13-án, kedden hallgatja meg Dr. Tonio Borgot, Málta külügyminiszterét és helyettes-miniszterelnökét, aki a kormányzó jobboldali Európai Néppárt politikusa. Borgot azután jelölte az egészségügy és fogyasztóvédelmi biztosi posztra a szigetország kormánya, hogy korrupciós ügy miatt lemondott John Dalli, a poszt korábbi betöltője. Az EU-ban mind a 27 tagországnak van egy biztosa.

Tonio Borgnak jogi végzettsége van, az emberi jogok területére szakosodott, tanít a máltai egyetemen, és tagja volt a kínzás betiltásáért tevékenykedő EU-s bizottságnak. Szolgált igazságügyi és belügyminiszterként is.

Tonio Borg biztosi kinevezését azonban – akárcsak annak idején Rocco Buttiglionét – katolikus nézetei miatt meg szeretné akadályozni az Európai Humanista Szövetség (European Humanist Federation), a Nemzetközi Születésszabályozási Szövetség (International Planned Parenthood Federation), és a Nemzetközi Leszbikus és Homoszexuális Szövetség (International Lesbian and Gay Association, ILGA), mivel Borg ellene van a válásnak, az abortusznak, az azonos neműek házasságának és szigorú álláspontot foglal el a bevándorlás ügyében. Az egyik ILGA és társai által írt nyílt levélben az LMBT-aktivista mozgalom leszögezi: szerintük Borg nézetei “konzervatívok és idejétmúltak”, ezért nem lehet “pártatlan” biztos az egészségügy területén, akkor sem, ha ezek a témakörök tagállami hatáskörbe tartoznak.

Cecilia Wikstrom svéd liberális EP-képviselő egyenesen olyan „dinoszaurusznak” nevezte Borgot, akinek felfogása ellentétes a modern időkkel, s hozzátette: sajnálja Borg feleségét. Más ellenzők szélsőségesnek és az európai értékekkel ellentétesnek találták Borg álláspontját.

Mindez kísértetiesen emlékeztet arra, amikor 2004-ben az olasz kereszténydemokrata Rocco Buttiglione biztosi jelölését akadályozták meg, amiért kijelentette, hogy szerinte a homoszexualitás bűn.

Az Európai Unióban az azonos neműek házassága és az abortusz kérdésének szabályozása tagállami hatáskör, így ilyen témával az EU-biztosnak nem kell közvetlenül foglalkoznia.

SzG/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!