EU-s püspöki bizottság: Európa hallgassa meg a világjárvány szegényeinek kiáltását!

Kitekintő – 2021. október 17., vasárnap | 18:51

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) október 14-én javaslatokat tett közzé a pandémia okozta elszegényedés és éhezés ellensúlyozása, enyhítése érdekében. A főpásztorok elsődleges célja, hogy az EU-t több dimenziós megközelítésre buzdítsák annak érdekében, hogy senki ne maradjon kívül a világjárvány okozta nehéz helyzet orvoslásakor.

Meghallgatni a szegények vészkiáltását a koronavírus-világjárvánnyal és az abból való felépüléssel összefüggésben – e címmel tett közzé nyilatkozatot a COMECE Szociális Bizottsága Antoine Hérouard lille-i segédpüspök, bizottsági elnök vezetésével az egészségügyi válság okozta nehéz társadalmi helyzet javítása érdekében. Az európai főpásztorok elsősorban javaslatokat és ajánlásokat tesznek az érintett európai intézményeknek és szervezeteknek az Európát sújtó szegénység elleni küzdelem megerősítése érdekében. Elsődleges céljuk a peremre szorulás visszaszorítása és a nagyobb mértékű integrált befogadás.

A COMECE nyilatkozatában kitért arra, hogy a Katolikus Egyház tevékenysége nagyban hozzájárult és hozzájárul a pandémia idején is a szegény sorban élők spirituális és anyagi támogatásához, konkrét választ adva szükségleteikre. A dokumentum közzétesz olyan bevált gyakorlatokat, amelyeket már sikerrel alkalmaznak Európa egyes részein az intézményekkel együttműködve, a Karitász vagy nemzetközi és regionális szervezetek támogatásával.

A bizottság főbb javaslatai között szerepel az uniós finanszírozás keretében megvalósítható anyagi és élelmiszersegélyek erősítése, a szegénység valósághűbb felmérése az egész földrészt tekintve, a megfizethető és tisztességes lakáshoz való hozzáférés megkönnyítése, az eladósodás hatékonyabb megakadályozása, a tisztességes munkához és a megfelelő oktatáshoz való hozzáférés, valamint a szolidaritás előmozdítása.

Antoine Hérouard francia püspök, a COMECE Szociális Bizottságának elnöke a nyilatkozattal kapcsolatban elmondta, hogy

minden tervezetnek és konkrét cselekvésnek a szegénység elleni küzdelemben a marginalizáció, vagyis a peremre szorulás csökkentését kellene szem előtt tartania és célként kitűznie,

valamint az átfogóbb integrációt kellene elősegítenie a gazdasági, társadalmi és a politikai részvétel megerősítése által.

*

Olaszországban – az Istat olasz nemzeti statisztikai hivatal júniusi adatai szerint – a világjárvány okozta nehézségek miatt több mint kétmillió család (azaz több mint ötmillió ember) helyzete vált válságossá, ennyien kerültek az abszolút szegénységi kategóriába. A kiskorúakat tekintve pedig még drámaibb a helyzet a hatvanmilliós országban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria