Az év múzeuma díj történetében először nyert egyházi fenntartású intézmény

Kultúra – 2016. május 23., hétfő | 9:56

A gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstára kapta „Az év múzeuma 2015”, a főváros IX. kerületében lévő József Attila Emlékhely „Eszmélet” című kiállítása pedig „Az év kiállítása 2015” címet a Múzeumok Majálisán május 21-én a Magyar Nemzeti Múzeumban.


A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület huszadik alkalommal hirdette meg pályázatát „Az év múzeuma” cím elnyerésére, a megmérettetésre hat intézmény jelentkezett. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang.

Mint Deme Péter, a társaság elnöke elmondta, az idei a kis muzeális intézmények, tájházak, a néhány vagy akár csak egyetlen munkatárssal dolgozó intézmények éve volt, amelyek így nagyobb lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. „Remélem, hogy a díjazott múzeumok és a többiek is érzik a szakmai díjak jelentőségét” – fogalmazott az elnök.

A Szent Bertalan-templom Kincstára az elismerést a helyreállított épületben egyházi gyűjteményként példaadóan kialakított, sokoldalú kiállításáért, sikeres múzeumpedagógiai programjaiért kapta. Az intézmény fenntartója a Gyöngyös-Felsővárosi Római Katolikus Egyházközség, vezetője Kovács Antalné Földessy Mariann.

Az év múzeuma díj történetében először nyert egyházi fenntartású intézmény – hangsúlyozta az MTI-nek Deme Péter. Hozzátette: a gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstárában szinte páratlan jelentőségű értéket őriznek, mely az ott élő emberek háborús időkbeli szerepvállalásának köszönhető, hiszen ők rejtették el a kincseket a nehéz időszakban. A templom teljes felújítása és a kiállítás átrendezése nagy sikert aratott, rengeteg muzeális bemutatóprogram, múzeumpedagógiai rendezvény várja a látogatókat, az intézmény ténylegesen „benne él a közösségben” – fogalmazott a Pulszky Társaság elnöke.


A gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstára az uniós támogatással felújított barokk Almásy-házban kapott helyet. A történelmi múltú épületet (amely a Szent Korona őrzési helye volt a napóleoni háborúk idején) felerészben a plébánia céljaira, míg másik felét a múzeum céljaira restaurálták. A teljes felújítás és a múzeum berendezése 2014 nyarára készült el, ekkor nyílt meg az újrarendezett kiállítás.

A Szent Korona-házban mára az ország második legjelentősebb egyházi gyűjteményét csodálhatják meg a látogatók. A bemutatott 15–16. századi és fiatalabb ötvösremekeket jól kiegészítik a textilek, (miseruhák, kehelykendők, stólák), a zömmel 17. század utáni könyvek és írott emlékek.

A kincstár működésének első teljes éve 2015 volt. Az intézmény a hagyományos kiállítóhely funkciónál jóval több feladatot vállal, nem egy esetben múzeumi működési jelleggel. Közösségfejlesztő és múzeumpedagógiai programjai egyre jelentősebbek a tárlatvezetések mellett. Az intézmény több, elsősorban egyházi fenntartású iskolával kötött kulturális megállapodást, de elkezdődött az egyeztetés a Gyöngyösi Tankerülettel is. Ennek egyik első lépése volt az úgynevezett múzeumpedagógiai információs nap, melyen mód nyílt a kincstár szakmai, múzeumpedagógiai terveinek bemutatására és megvitatására.

Forrás: MagyarMúzeumok.hu

A bírálóbizottság különdíjat ítélt a Csornai Muzeális Kiállítóhelynek a gyűjtemény elkötelezett fejlesztéséért, új célcsoportok, különösen a fogyatékkal élők életminőségének javításáért.

Elismerő oklevelet vehetett át az Algyői Tájház újszerű kiállítástechnológiai megoldások alkalmazásáért, a paksi Atomenergetikai Múzeum az oktatásban és a társadalmi vélemény formálásában játszott szerepéért, valamint a cigándi Bodrogközi Múzeumporta közösségi szerepéért, a példaértékű, hosszú távú fejlesztésért, a Bodrogköz egészét bemutató látványos, korszerű állandó kiállításáért. Szintén oklevéllel méltatták a Paksi Képtár következetes szakmai munkáját, az óvodások és kisiskolások körében a művészeti nevelés terén végzett múzeumpedagógiai tevékenységét.

A pályázat bírálóbizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a  kiíró társszervezetek – az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum – képviselői alkották.

Az év kiállítása pályázatot idén hatodik alkalommal hirdették meg, idén tizennégy intézmény jelentkezett tárlatával. A pályázat célja, hogy kiemelje a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást, egyben jó példákat mutasson fel a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra, és javítsa a magyarországi múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést. A bizottság hat kiállítást juttatott a második fordulóba.

„Az év kiállítása” címet a Budapest IX. kerületében lévő József Attila Emlékhely Eszmélet című tárlata nyerte el, mely kis területen egy egész élettörténetet tömörít igényesen, szellősen, átláthatóan, újszerű, interaktív multimédiás eszközökkel – indokolta döntését a bizottság.

Különdíjat kapott a cigándi Bodrogközi Múzeumporta a Sőregi-ház állandó kiállításáért, mely „a szakmai alapokra épülő tárlatában kiválóan és vonzóan alkalmazza a legmodernebb eszközöket”.

Elismerő oklevelet kapott további négy pályázó: a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeuma a Wellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban című időszaki kiállításáért, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeuma az Erdőjárók kalauza – Zempléni tájak természeti értékei című állandó kiállításáért, a Kecskeméti Katona József Múzeum A beszélő köntös című tárlatáért, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Képek egy eltűnt világból – Gróf Batthyány Gyula gyűjteményes kiállítása című időszaki kiállításáért.

Forrás: MTI

Fotó: Gyöngyös-Mátra.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria