Ezer év jelenidő Pannonhalmán – Sajtótájékoztató a főapátság 2018-as kulturális évadáról

Kultúra – 2018. február 15., csütörtök | 13:18

A FUGA Budapesti Építészeti Központ Breuer Marcell termében rendezett sajtótájékoztatón mutatták be a Pannonhalmi Főapátság 2018-as kulturális évadát február 14-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A koncerteket, az Arcus Temporum művészeti fesztivált, időszaki kiállításokat, sporteseményeket, konferenciákat és spirituális elmélyülésre hívó alkalmakat egyaránt magában foglaló programsorozatról Kormos Gyula kommunikációs vezető után Dejcsics Konrád, a főapátság kulturális igazgatója szólt részletesen.

Az évad egyben visszatekintés a magyarországi rendszerváltozás után Várszegi Asztrik főapát irányításával megújult monostor, a pannonhalmi szerzetesközösség formálódásának elmúlt huszonhét évére, amely időszak alatt a főapátság nemzetközi szinten is a találkozások és a párbeszéd helyévé vált. Az idei mottó, a kibékülés a másokkal és az önmagunkkal való kiengesztelődésre, a kultúrák, műfajok, gondolatok ütköztetéséből fakadó termékeny dialógusra egyaránt utal.


A Pannonhalmára érkezőket közel nyolcvan program várja idén. A zeneiek közül kiemelt érdeklődésre tarthat számot a három hangversenyből álló nagyböjti koncertsorozat. Február 23-án a Szent Efrém Férfikar mutatja be Alberto Schiavo Stabat Mater dolorosáját, amelynek világpremierjén a fiatal itáliai komponista is jelen lesz. Március 9-én a Nyíregyházi Cantemus Kórus és az Anima Musicae Kamarazenekar többek között Arvo Pärt Stabat Materét szólaltatja meg a Szent Márton-bazilikában. Március 23-án pedig a Kruppa Quartet Joseph Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című oratorikus művét adja elő, amelyet hét bencés szerzetes elmélkedése kísér majd. A „Megbékélés a zenében” sorozat nyáresti orgonahangversenyein 20. és 21. századi zeneszerzők tisztelegnek műveikkel a műfaj klasszikusai előtt.

A Keller András és Rácz Zoltán vezette – immár tizennegyedik – Arcus Temporum összművészeti fesztiválra augusztus 24. és 26. között kerül sor. Házigazdája Mácsai Pál színművész, az Örkény Színház igazgatója lesz, aki pannonhalmi „debütálása” kapcsán nemcsak a színészkolléga, Máté Gábor által már megtapasztalt és sokat emlegetett pannonhalmi „töltekezés”, a találkozás és a párbeszéd lehetősége miatti örömének, várakozásának adott hangot a sajtótájékoztatón, hanem József Attila „megbékélést közvetítő” A Dunánál című versét is megosztotta a hallgatókkal. Ahogy megjegyezte, nem szavalni fog… Ülve mondta a verset. Megrendítő egyszerűséggel és közvetlenséggel.


Az időszaki tárlatok közül Dejcsics Konrád Hölvényi Kristóf Két világ között – menekültsorsok itthon és a Közel-Keleten címmel, március 28-án nyíló fotókiállítását emelte ki. Idén a „természettel való kibékülés” jegyében rendezik meg a július eleji levendulanapokat, augusztus 20-án pedig nyílt (lelki) nappal, a szabad bejárás lehetőségével várja a látogatókat a Szent István alapította, több mint ezeréves monostor.

Bokros Márk prefektus az elsősorban lelki, teológiai vonatkozású programokra hívta fel a figyelmet. Szólt a bencés hétvégéről, a csendkurzusról és a kapcsolódó spirituális kísérésről, az eucharisztikus, „kenyértörésre visz” témájú előadásokról, workshopokról, valamint az idei vezetői konferenciáról, amelynek két díszvendége lesz: a népszerű német bencés szerzetes, író, Anselm Grün, valamint az ismert cseh pap, vallásfilozófus, Tomáš Halík.

A sajtótájékoztató keretében mutatták be a Bencés Kiadó gondozásában a napokban megjelent Világosíts meg bennünket a mi éjszakánkon című albumot. Hajdú D. András fotós és Virágvölgyi István szerkesztő a pannonhalmi húsvétot, a szent három napot életképek formájában megörökítő kötetét a Juhász-Laczik Albin bencés vezette Choralschola Sancti Martini ünnepi gregorián CD-je és A húsvéti Szent Három Nap liturgiája című kiadvány teszi teljessé.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(pt)

Kapcsolódó fotógaléria