Ezer rab szabadon engedését követelik a tizenkét elrabolt szíriai apácáért

Kitekintő – 2013. december 10., kedd | 18:16

A tizenkét ortodox apáca elrablását, akiket december 2-án iszlamista fegyveresek hurcoltak el a szíriai Maaloula melletti Mar Takla kolostorból, egy eddig ismeretlen egység, a Szabad Kalamun Zászlóalj vállalta magára, akik ezer, a kormány által bebörtönzött szíriai nő kiengedését kérik értük cserébe – tudósít a La Croix.

Michel Szulejmán libanoni elnök kérésére a biztonsági szolgálat vezetője, Abbas Ibrahim tábornok december 7-én Dohába utazott, hogy Katartól kérjen segítséget az apácák kiszabadításához – adta hírül a Fides ügynökség. Ibrahim tábornok megbízatásának alapja, hogy Katarnak összeköttetései vannak néhány fegyveres lázadó csoporttal, akik szemben állnak a hivatalos szír hadsereggel.

A tábornok a katari Al-Dzsazíra hírtelevíziót is felkereste, hogy értesüléseket szerezzen annak a videofelvételnek az eredetéről, amit a csatorna az emberrablóktól kapott, és december 6-án le is vetített. A felvételen az elrabolt apácák láthatók díványokon ülve egy nagy teremben. Egy férfihang kérésére – melynek gazdája a képen nem látszik – az apácák megnyugtató információkat közölnek elrablásuk és fogvatartásuk körülményeiről.

Az apácák elrablását a magát Szabad Kalamun Zászlóaljnak nevező iszlamista csoport vállalta magára, akik szóvivője, Mohammad Abu al-Fidaa kijelentette, hogy az apácákat addig nem engedik szabadon, amíg a kormány által bebörtönzött ezer női foglyot ki nem engednek a szíriai börtönökből.

Magyar Kurír
(já)