Felavatták Jancsó Benedek mellszobrát a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban

Kultúra – 2018. december 14., péntek | 18:25

Mellszobrot avattak Jancsó Benedek pedagógus, kisebbségpolitikai és nemzetiségtörténeti szakíró emlékére december 11-én, kedden a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban, ahol egykor tanított.

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében kiemelte, Jancsó Benedek erdélyi értelmiségiről évtizedekig beszélni sem volt szabad, de voltak, akik megőrizték, óvták és éltették hagyatékát.

Az államtitkár Jancsó Benedek kortársának, Kolosváry Bálintnak, a Magyar Tudományos Akadémia egykori tagjának szavait idézve hozzátette: Jancsó Benedek előre megjósolta azt a történelmi tragédiát, amely nemzetünket határokkal szakította szét, nem nagy szavakban, hanem a törekvésben látta a sorsok fordulását; sosem az egyéni érdekérvényesítésben hitt, hanem abban, hogy kizárólag együtt emelkedhetünk fel.

Jancsó Benedeknek mindezen vállalásáért, önzetlen hazaszeretetéért üldöztetést kellett elszenvednie, nevét pedig ki kívánták radírozni a magyar tudomány és a nemzet történelmének nagykönyvéből – fűzte hozzá Potápi Árpád János.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke arról beszélt, hogy Jancsó Benedek Székelyföld egyik legnagyobb, de méltánytalanul elfelejtett tudósembere volt.

Rászolgált az elismerésre, hiszen példája volt mindannak, aminek egy erdélyi magyar értelmiséginek lennie kell: sziklaszilárd szakmai alapokra helyezett tudás jellemezte, valamint lankadást nem ismerő lelkesedés a magyarság – és ezen belül a székelység – szolgálata iránt.

A szobrot Jánosa Domokos, a Batthyány téri Szent Anna-templom plébánosa áldotta meg.

A szoboravatás után bemutatták a Politikai hullámok című, Jancsó András szerkesztésében kiadott könyvet, amely Jancsó Benedek írásait tartalmazza.

Jancsó Benedek (1854–1930) a Székely Nemzeti Tanács megalapítója, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria