Felszentelték az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Idősek Otthonát Hajdúdorogon

Hazai – 2021. január 20., szerda | 9:46

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat 2020-ban újabb lehetőséget kapott arra, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő szépkorúak számára ellátást nyújtson. Ezúttal a hajdúdorogi Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium egyik régi épületét újították fel erre a célra.

A hajdúdorogi épület kormányzati és fenntartói forrásból szépült meg kívül-belül. A járványhelyzet miatt január 18-án szentelték fel a már 2020 őszére elkészült új intézményt – az érvényben lévő kijárási és látogatási tilalom miatt ellátottak nélkül.

A szervezet 15-16 főnek biztosít munkalehetőséget az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Idősek Otthonában. Ungvári Sándor, a szeretetszolgálat vezetője az új épület felszentelésekor elmondta: nem volt eseménytelen az elmúlt időszak az új gondozóknak – ők helyettesítették a máriapócsi és hajdúszoboszlói idősek otthonában dolgozó, koronavírus-fertőzésben megbetegedett több munkatársat.

„Mindkét intézményben nagyon szépen helytálltak: áldozatkészségük, szakmaiságuk nagy segítség volt. (...) Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Idősek Otthonával a Görögkatolikus Egyház a hajdúdorogi ősök előtt is tiszteleg, akik nagyon sokat tettek azért, hogy ma így itt lehessünk” – zárta köszöntőjét Ungvári Sándor.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita háláját fejezte ki a dolgozóknak azért, hogy jó szívvel vállalták a másik két helyen a segítést. A főpásztor szerint ez a rendkívüli kezdet egészen biztosan kihat majd jövőbeli munkájukra Hajdúdorogon.

„A városlakók, jómagam és a Szent Lukács Szeretetszolgálat vezetősége is nagyon régóta várta, hogy megnyithassa kapuit ez az intézmény, azonban a Jóisten »nagy játékos«, aki megforgatja az életünket, és nem mindig hagyja, hogy dolgaink az általunk elképzelt módon haladjanak. Ember tervez, Isten végez…” – mondta Kocsis Fülöp.

Az elhangzott evangéliumi szakaszra utalva, mely Zakeus történetéről szólt, az érsek-metropolita arról beszélt, hogy mitől is válik igazi otthonná egy ház. „Nem elég csak nagyon szépen kialakítani a szükséges helyeket, tereket, vagy kitakarítani. Ahhoz, hogy egy otthon otthonná váljék, személyre vagy személyekre van szükség, akik a szeretetkötelékükkel átmelegítik, otthonossá teszik a falakat, épületet, amelyet már az építészek megalkottak.

Az a kérésem elsősorban az itt dolgozók felé, hogy tegyenek sokat az intézmény otthonná válásáért. Nagyon fontos minden szakmai tudást hozzátenni: orvosilag, pszichológiai szempontból, szociális szempontból helyt kell állni természetesen, de ezektől még csak szolgáltató központ lesz egy intézmény, nem otthon.”

A főpásztor kiemelte: akkor lesz igazán személyes e falak között az egymással való kapcsolat, ha Jézus Krisztus lesz a középpontban, aki igazi otthonná teszi ezt a helyet. Ebben fog segíteni Kapcsai Viktor lelkivezető, akihez a gondozottak és az itt dolgozók is bátran fordulhatnak. Továbbá az idősekről való gondoskodás szoros együttműködésben történik a Szent Bazil Oktatási Központ középiskolájával, ami nemcsak az épület közös használatát, hanem még ennél is szorosabb oktatási–nevelési–lelki kapcsolatot jelent majd.

„Jézus áldását hoztuk ide. Ő a mi legfőbb vendéglátónk, és erősíteni kell a hozzá köthető kapcsolatunkat” – zárta beszédét Kocsis Fülöp.

*

Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Idősek Otthona 35 fő részére nyújt személyre szabott ápolást és gondozást egy-, illetve kétágyas szobákban. Az intézmény az ellátottak részére teljes körű ellátást biztosít, mely magában foglalja a napi ötszöri étkezést, ruházattal, textíliával való ellátást, mentális gondozást, foglalkoztatást és az egészségügyi ellátást.

A lakók részére olyan ellátást szeretnének nyújtani, amelynek célja az emberi méltóság tiszteletben tartása, a közösségi életbe való beilleszkedés és a békés, nyugodt élet megteremtése. Ehhez hasonló gondoskodásban van része a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat máriapócsi, hajdúszoboszlói és gacsályi intézményeiben élő közel négyszáz idős ellátottnak.

A szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvény alapján az intézmény azon személyeknek kíván otthont teremteni, akik bizonyos gondozási szükségletet igen, de rendszeres fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, valamint az öregségi nyugdíjkorhatárt már elérték. Továbbá azok jelentkezését is várják, akik a 18. életévüket betöltötték, betegségük vagy fogyatékosságuk miatt önmagukról gondoskodni nem képesek, III. fokozatú gondozási szükséglettel rendelkeznek, és ellátásuk más típusú, ápolást-gondozást nyújtó intézményben nem biztosítható.

Az ellátás feltételeiről, költségeiről és a jelentkezési lehetőségről ITT lehet tájékozódni.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria