Felszentelték a nyolcvanéves alagi Szent Imre-templomot

Hazai – 2019. július 16., kedd | 14:08

Nagy ünnepet ültek július 7-én a Dunakeszi Alag városrészében található Szent Imre-templom hívei. Beer Miklós váci megyéspüspök felszentelte 1939-ben épült és azóta is használatban lévő templomukat.

A dunakeszi-alagi Szent Imre-templomban 1939 decemberében ünnepelték az első szentmisét. A templom nyolcvan éve használatba került, a háború elmúltával is fejlesztették, ékesítették, a felszentelés azonban nem történt meg. 

„Csík József esperes plébános az ünnepség befejezéséül egy pár szavas összefoglalót mond. A templom nem kész, nem fejeztük be. Kár is lett volna befejezni, mert Isten építi házát, és így mennél tovább tart, annál több érdemet szerezhetünk. Templomunk a magyar szív és lélek munkája. Erősítsük lelkünket, hogy templomunkat akkor is építhessük, ha már kész lesz.”

(Az alagi Szent Imre-plébánia historia domusának
1942-ben íródott bejegyzése)

Most eljött az idő: egy teljes körű belső felújítás és korszerűsítés után a templomszentelés ünnepével koronázták meg az alapítók és építők munkáját.

A főpásztor és az egyházközség együtt ünnepelt a jelen lévő paptestvérekkel, papnövendékekkel, a helyi plébániák és testvérfelekezetek képviselőivel, városi és állami vezetőkkel – jelen volt Dióssi Csaba polgármester és Soltész Miklós államtitkár, továbbá a munkálatokat vezető és végző szakemberek, művészek is.

A szentmisén a templom énekkara teljesített zenei szolgálatot. Beer Miklós püspök a szentelés liturgiájának részeként többek között tizenkét helyen megkente a templom falait krizmával.

Szentbeszédében a templomról mint a béke helyéről beszélt Beer Miklós, gondolatait Jézus szavaira építve, aki az evangéliumi szakaszban hallottak szerint arra kérte tanítványait, hogy megérkezve egy helységbe először ezt mondják: „Békesség e háznak!”.

A megyéspüspök azt kívánta, hogy a templom legyen minden benne imádkozó számára a béke megtapasztalásának helye: „a béke tapasztalata, akár a legnagyobb igazságtalanság, a megbocsátás által is”.

A liturgiát szeretetvendégség követte a szomszédos iskola aulájában.

Szöveg: Kecskés Attila plébános/Váci Egyházmegye

Fotó: Medve Gábor; Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria