Ferenc pápa: Aki megismerte Jézust, már semmitől sem fél!

2017. október 25. szerda, 17:08

A keresztény remény témájának szentelt katekézissorozat végére ért október 25-én a délelőtti általános kihallgatáson a Szentatya; a mennyországról, a keresztény ember végcéljáról elmélkedett.

Ferenc pápa katekézisét teljes terjedelmében közöljük.


Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Ez az utolsó katekézis a keresztény remény témájáról, amely elkísért minket e liturgikus év kezdetétől. Befejezésül a paradicsomról mint reményünk végcéljáról beszélek.

A „paradicsom” az egyik utolsó szó, amelyet Jézus kimond a kereszten, mégpedig a bűnbánó latornak mondja. Álljunk meg egy percre ennél a jelenetnél! A kereszten Jézus nincs egyedül. Mellette jobbról és balról egy-egy gonosztevő függ. Elképzelhető, hogy elhaladva a Golgotán felállított három kereszt előtt valaki megkönnyebbülten sóhajtott fel, és azt gondolta: végre érvényt szereztek az igazságnak azzal, hogy ilyesféle embereket kivégeztek.

Jézus mellett egy bűnbánó bűnöző is függ, aki elismeri, hogy megérdemelte ezt a borzasztó halálbüntetést. „Bűnbánó latornak” hívjuk, mert a másikkal ellentétben azt mondja: mi azt kapjuk, amit tetteinkért megérdemlünk (vö. Lk 23,41).

A kálvárián, azon a tragikus és szent nagypénteken, megtestesülésének, a bűnösökkel való közösségvállalásának utolsó lépéséhez érkezik Jézus. Ott beteljesedik, amit Izajás próféta az Úr szenvedő szolgájáról megjövendölt: „A bűnösök közé sorolták” (Iz 53,12; vö. Lk 22,37).

És ott, a kálvárián találkozik utoljára Jézus egy bűnössel, előtte is kitárja országának kapuit. Érdekes: ez az egyetlen alkalom, amikor a „paradicsom” szó megjelenik az evangéliumokban. Jézus megígéri azt egy „szegény ördögnek”, aki a kereszten veszi a bátorságot, és a legalázatosabb kéréssel fordul feléje: „Emlékezz meg rólam, amikor országodba lépsz” (Lk 23,42). Nem voltak jótettei, melyeket felmutathatott volna, semmije sem volt, de rábízza magát Jézusra, akit ártatlannak, jónak, magától annyira különbözőnek ismer el (vö. Lk 23,41). Elég volt ez az egyetlen alázatos, bűnbánó szó, hogy megérintse Jézus szívét.

A bűnbánó lator arra emlékeztet minket, hogy milyen a mi Isten előtti igazi állapotunk. Emlékeztet arra, hogy az ő gyermekei vagyunk, hogy ő könyörülettel van irántunk, és hogy lefegyverezzük őt, valahányszor kimutatjuk vágyakozásunkat az ő szeretetére. Kórtermekben és börtöncellákban ez a csoda számtalanszor megismétlődik: nincs olyan ember, bármilyen rosszul élte is életét, akinek csak a kétségbeesés maradna, vagy akitől meg lenne vonva a kegyelem. Isten színe előtt mindannyian üres kézzel jelenünk meg, kicsit úgy, mint a példázatbeli vámos, aki megállt a templom végében imádkozni (vö. Lk 18,13). És ha valaki, amikor életében utoljára vizsgálja meg lelkiismeretét, és ráébred, hogy hiányosságai jócskán felülmúlják jótetteit, nem szabad csüggednie, hanem rá kell bíznia magát Isten irgalmasságára. Ez reményt ébreszt bennünk, ez megnyitja szívünket! Isten apa, és a végsőkig várja visszatérésünket. Amikor pedig a tékozló fiú hazatér, és elkezdi megvallani vétkeit, az apa nem hagyja beszélni, bezárja száját egy öleléssel (vö. Lk 15,20). Ilyen az Isten, így szeret minket!

A mennyország nem egy mesebeli hely, nem is egy gyönyörűséges kert. A paradicsom Istennek, a végtelen szeretetnek az ölelése, amelybe Jézusnak köszönhetően jutunk, aki meghalt értünk a kereszten. Ahol Jézus van, ott irgalom és boldogság van, ahol ő nincs, ott hideg és sötét van. A halál órájában a keresztény megismétli Jézusnak: „Emlékezz meg rólam!” És ha senki sem lenne, aki gondolna ránk, Jézus ott van, mellettünk áll. A létező legszebb helyre akar vinni minket. Azzal a kevés vagy sok jóval akar bennünket oda vinni, amit életünkben tettünk, hogy semmi se vesszen el abból, amit ő már megváltott. És az Atya házába viszi mindazt is, ami bennünk még megváltásra szorul: egész életünk mulasztásait és hibáit. Egész létünknek ez a célja: hogy minden beteljesedjen és szeretetté alakuljon.

Ha hiszünk ebben, a halál többé nem kelt félelmet bennünk, és abban is remélhetünk, hogy derűsen, nagy bizalommal távozhatunk ebből a világból. Aki megismerte Jézust, már semmitől sem fél. És mi is megismételhetjük az agg Simeon szavait, hiszen egy egész, várakozásban töltött élet után ő is részesült a Krisztussal való találkozásban: „Ó, Uram, most már engedd, hogy szolgád szavad szerint, békében eltávozzon, mert szemem meglátta szabadításodat!” (Lk 2,29–30).

És abban a pillanatban végre már semmire sem lesz szükségünk, látásunk már nem lesz homályos. Nem sírunk már hasztalanul, amiért minden elmúlt; a próféciák is, a tudás is. De a szeretet nem, az megmarad! Mert „a szeretet soha el nem múlik” (vö. 1Kor 13,8).

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle