Ferenc pápa alázatra és missziós tanúságtételre buzdította a marchei kapucinusokat

Ferenc pápa – 2019. október 14., hétfő | 15:26

Az öröm legyen a ti erősségetek! – ezt a küldetést bízta Ferenc pápa a Marche régióból érkező 73 kapucinus szerzetesre, akiket október 10-én, csütörtökön délelőtt fogadott a VI. Pál terem kistermében.

A meghívás és a hivatás gondolatát érintette először Ferenc pápa. Az Isten mindig meglepően hív a megtérésre, s erre egy olyan erős döntéssel kell válaszolni, amely az egész embert magával ragadja, és előreviszi az úton. Ennek hiányában az ember egyezkedni kezd Istennel, és egyfajta „szerzetesi savanyú lelkület” fogja el. Az ilyenek „gyűjtögetni kezdik a sérelmeiket”, önmagukat mindig áldozatnak tekintik, és állandóan panaszkodnak, pedig már Avilai Szent Teréz is óvta a társait a panaszáradattól.

Ferenc pápa újból sürgette, hogy kerüljék a mellékneveket, a jelzőket, ellenben bátran használják a főneveket, amint az a ferences hagyományhoz illik. A másik fontos téma a missziós lelkület volt, és ezzel kapcsolatban a hivatások hiánya. Aki megszentelt életet él, az többé ne önmagának éljen, hanem tanúságtevőként – buzdított a pápa. Természetesen nem prozelitának kell lenni, hanem az életükkel kell tanúskodni Jézusról, mint ahogy azt Kalkuttai Szent Teréz tette, akinek életpéldáját a hívők és nem hívők egyaránt elfogadták.

Legyen a kapucinusok tanúságtétele a szelídség, de elsősorban a szegénység, soha nem felejtve, hogy az ördög sokszor az ember zsebén keresztül közelít.

A világias szellem káros következményeitől is óvta a pápa a kapucinus atyákat. Jézus maga is azt kérte imádságában az Atyától, hogy óvja meg őket az evilági kísértésektől. Ezek legyőzéséhez alázat kell, mely segít a világiasság gyermekének, vagyis a klerikalizmusnak a legyőzésében. A klerikalizmus a lelkipásztort szolgából úrrá alakítja át. Segítség ehhez, ha a kapucinusok természetesen élik a regulájukat, mint a Szentlélek ajándékát.

Isten soha nem fárad bele a megbocsátásba, inkább mi vagyunk abban a lemondóak. A pápa emlékeztetett arra a Buenos Aires-i idős kapucinusra, akinek gyóntatófülkéje előtt mindig hosszú sor kígyózott.

A kétséget, hogy talán túl könnyen ad feloldozást, úgy oszlatta el magában, hogy az oltár elé ment, és elmondta Jézusnak, hogy ő maga adott példát az irgalmasságra.

Európa anyából nagymama lett, és nem tud többé gyermeket nemzeni a hitben – szólt Ferenc pápa az újraevangelizálás kapcsán. A fiatal egyházak segítsék az öreg kontinenst, hogy fölszítsa a mélyben még izzó parazsat. Elég csak a Fülöp-szigeteki dajkákra, az idősek gondozóira gondolni, akik a jobb módú olasz családok szolgálatában állnak. Különféle feladatokat látnak el, de a mindennapi találkozásokban a párbeszéden keresztül az olasz családok gyerekeit és fiataljait valójában hitre nevelik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria