Ferenc pápa az élelmezési világnapra: Győzzük le a piac zord logikáját a szolidaritással!

Ferenc pápa – 2021. október 16., szombat | 19:49

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 1979-ben nyilvánította október 16-át az élelmezés világnapjává, méghozzá magyar javaslat alapján. Ferenc pápa a világnap alkalmából üzenetet küldött Csü Tung-jünek, a FAO főigazgatójának, amelyben kifejti, hogy az élelmezés kérdésében a valódi irányváltáshoz, vagyis a helyzet javításához a szolidaritás logikájának megerősítésére van szükség.

Az élelmezési világnapon az emberiség egyik legnagyobb problémájával szembesülünk, vagyis az éhezés leküzdésével egyszer s mindenkorra, amely egy ambiciózus cél – kezdi üzenetét a pápa. A szeptemberi New York-i ENSZ-csúcstalálkozó résztvevői rámutattak az új, innovatív élelmezésügyi megoldások jelentőségére, amelyekkel változtatni lehet az élelmiszer előállításának és fogyasztásának módjain az emberek és földünk jóléte érdekében. Ez a feladat most sürgetővé vált azért, hogy felgyorsulhasson a pandémia utáni felépülés: le kell tehát küzdeni az élelmezési bizonytalanságot és haladni kell a 2030-ra kitűzött célok felé.

Az élelmezési világnap idei témája – „A cselekedeteink a jövőnk. Jobb termelés, jobb táplálkozás, jobb környezet és jobb élet” – a közös cselekvés szükségességét hangsúlyozza.

Lehetővé kell tenni, hogy mindenki hozzájuthasson a környezeti fenntarthatóságot biztosító élelmezéshez, elérhető áron. Az élelmezési rendszerek átalakításában mindenkinek szerepe van,

fontos az együttműködés a kulturális háttérnek, tapasztalatoknak, képességeknek megfelelően.

Ma egy paradox jelenségnek vagyunk tanúi – írja üzenetében a pápa. – Egyrészről

több mint 3 milliárd ember nem jut megfelelő táplálékhoz, másrészt több mint 2 milliárd ember túlsúllyal, elhízással küzd a rossz étkezési szokásoknak vagy az ülő életmódnak köszönhetően.

Ha bolygónk és az emberek egészségét nem akarjuk kockáztatni, akkor támogatnunk kell az aktív részvételt a változás folyamataiban és az élelmezési rendszerek egészének átszervezésében.

A Szentatya üzenetében megjelöl négy területet, ahol sürgős beavatkozásra van szükség: a mezőkön, a tengereken, az étkezőasztalokon és az élelmiszerpazarlás terén.

Életstílusunk és hétköznapi étkezési szokásaink nagyban befolyásolják a globális és környezeti dinamikát. Viszont ha valódi változásra törekszünk, akkor a termelőket és a fogyasztókat az etikus és fenntartható döntéshozatalra kell ösztönöznünk, továbbá fel kell hívnunk a fiatal nemzedékek figyelmét az éhínség nélküli világ megvalósításáért folytatott erőfeszítésekre.

Ferenc pápa hangsúlyozza üzenetében az egyéni felelősségvállalás szerepét, mert mindenki hozzájárulhat e nemes célok megvalósításához, amely a mindennapi élet szintjén kezdődik. Az, hogy ismerjük közös otthonunkat, védjük és tudatában vagyunk jelentőségének, az első lépés ahhoz, hogy a környezet védelmezői és támogatói legyünk.

A pandémia lehetőséget ad a változtatásra – állapítja meg üzenetében a pápa. – Lehetőséget ad a befektetésre egy olyan világszintű élelmezési rendszerbe, amely felelősséggel tud szembenézni a jövőbeli nehézségekkel.

Alapvetően fontos szerepet kapnak a kistermelők, ezért könnyíteni kell az innovatív rendszerekhez való hozzájutásukat, amellyel az éghajlatváltozást lassítani, az élelmiszergyártást növelni, a szektorban dolgozókat pedig támogatni lehet.

Az éhínség elleni küzdelem megköveteli, hogy legyőzzük a piac zord logikáját, amely a gazdasági előnyökre pályázik és az élelem árucikké való lealacsonyítását idézi elő. Ezzel szemben alapvetően fontos, hogy a szolidaritás logikáját támogassuk.

Ferenc pápa üzenetének végén kifejti, hogy a Szentszék és az Egyház együttműködik a FAO-val, azokkal az intézményekkel és személyekkel, akik mindent megtesznek embertársaik alapvető jogainak tiszteletben tartásáért. „Imádkozom azokért, akik a remény és a harmónia magjait szórják szerteszét a világban, hogy munkájuk, kezdeményezéseik eredményessé váljanak.” A Szentatya a Mindenható Isten áldását küldi mindazokra, akik nagylelkűen és elkötelezetten küzdenek a világban a nyomor és az éhínség ellen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Flo Maderebner/Pexels

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria