Ferenc pápa az új szentszéki nagyköveteknek: Tegyük félre a közönyt és a félelmet a béke érdekében!

Ferenc pápa – 2024. június 11., kedd | 13:08

A pápa június 8-án fogadta Etiópia, Zambia, Tanzánia, Burundi, Katar és Mauritánia új szentszéki nagykövetét. A Szentatya beszédében emlékeztetett a tragikus konfliktusokra Szudánban, Ukrajnában, Gázában és Haitin, valamint a kényszermigráció drámájára.

Egyfelől látjuk a nemzetek családját, melyet a polgárháborúk, a regionális és nemzetközi konfliktusok sújtanak, másfelől pedig a diplomáciát, mely a közjó nevében cselekszik, védelmezi az alapvető jogokat; a testvéri szolidaritás és együttműködés kultúráját építi. Ferenc pápa ezt a kettősséget hangsúlyozta a szombati audiencián, amelyen a hat új nagykövettel találkozott. Biztatta őket, hogy szolgálatukat három fő gondolat vezérelje: a család, a reménység és a béke.

Ha a család képét a nemzetközi közösségre vonatkoztatjuk, az helytálló, mert a család alkotja az élet elsődleges helyét és azt a teret, ahol a szeretet, a testvériség, az együttélés, a megosztás, a másik iránti figyelem és a gondoskodás értékeit átadják. A diplomácia feladata ezeknek az értékeknek a fenntartása, melyek elengedhetetlenek a személy átfogó fejlődéséhez és a népek gyarapodásához, különösen olyan nehéz körülmények között, mint ami most Szudánban, Ukrajnában, a Gázai övezetben és Haitin tapasztalható.

Az összetett humanitárius válságokra előremutató, építő és kreatív válaszokat kell adni. A remény által képesek vagyunk felismerni a jót a világban, és erőt nyerünk korunk kihívásaihoz. Igazságosabb és emberségesebb társadalmat kell létrehozni, amelyben mindenkit elfogadnak és befogadnak, amelyben mindenki boldogulhat a testvériség és a békés együttélés útján. A béke a másik embert a maga elidegeníthetetlen méltóságában elismerő és befogadó kapcsolatok gyümölcse. Csak akkor tudunk kölcsönös bizalmi légkört és tartós összhangot létrehozni, ha félretesszük a közönyt és a félelmet – figyelmeztetett a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria