Ferenc pápa bemutatta az új helyettes államtitkárt

2018. október 17. szerda 17:59

A Vatikáni Államtitkárság Általános Ügyek Részlegének új vezetőjét, a venezuelai Edgar Peña Parra érseket, korábbi mozambiki nunciust október 15-én mutatta be a szentszéki hivatalban Ferenc pápa.

A pápa augusztus 15-én nevezte ki a venezuelai származású érseket Angelo Becciu bíboros, korábbi helyettes államtitkár utódának. Becciu bíboros a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa lett.

Október 15-én, hétfőn a Szentatya mutatta be Edgar Peña Parra érseket a Vatikáni Államtitkárság könyvtárában a három részleg személyzetének, majd személyesen üdvözöltek minden jelenlévőt.

* * *

Edgar Peña Parra a venezuelai Maracaibóban született 1960-ban. 1985-ben szentelték pappá a maracaibói egyházmegyében. Kánonjogból szerzett diplomát; 1993-ban lépett a Szentszék diplomáciai szolgálatába, majd a pápai képviseleteken dolgozott Kenyában, a volt Jugoszlávia utódállamaiban, az ENSZ-hivataloknál Genfben, utóbb Dél-Afrikában, Hondurasban és Mexikóban.

2011-ben XVI. Benedek pápa szentelte püspökké és emelte érseki rangra. 2011 és 2014 között apostoli nunciusként szolgált Pakisztánban, majd 2015-től Mozambikban. A spanyol nyelven kívül beszél olaszul, angolul, franciául, portugálul, szerbül és horvátul.

A helyettes államtitkár vezeti a Vatikáni Államtitkárság első részlegét, amelynek feladata – a Pastor bonus apostoli konstitúció szerint – a pápa mindennapi szolgálatát illető ügyek intézése, a kapcsolatok ápolása a Római Kúria különböző dikasztériumaival, valamint a munka koordinálása. Az általános ügyek részlegének feladata továbbá, hogy megszerkessze és szétküldje az apostoli konstitúciókat, a dekrétumokat, az apostoli leveleket és más dokumentumokat, amelyeket a pápa rábíz; elvégzi a Római Kúriában és a Szentszéktől függő más intézményekben való kinevezésekhez szükséges lépéseket, amelyeket a pápának kell véglegesítenie vagy jóváhagynia. Gondozza továbbá az Apostoli Szék okiratainak és hivatalos dokumentumainak kiadását az Acta Apostolicae Sedis című közlönyben, valamint közzéteszi és terjeszti a pápa megnyilvánulásaira és a Szentszék tevékenységére vonatkozó hivatalos közléseket. Az általános ügyek részlegének számos további feladata van, amelyek között a pápa apostoli útjainak szervezése is szerepel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Insider; Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
a-filmek-reven-kozelebb-kerulhetunk-istenhez-dancsak-viktor-kereszteny-film-es-konyvnapokrol
A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

09:48
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő