Ferenc pápa: Biztosítani kell, hogy a világon mindenki hozzájusson az oltóanyagokhoz!

Ferenc pápa – 2021. május 9., vasárnap | 15:39

Május 8-án a Szentatya spanyol nyelvű videóüzenetet küldött a Vax Live – The Concert To Reunite the World című koncert résztvevőihez, amely a Global Citizen [világpolgárság] kampány része, hogy segítse a világ legszegényebb országaiban dolgozó egészségügyi dolgozókat minél hamarabb hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz.

A Szentatya beszédében az oltóanyagokhoz fűződő szellemi tulajdonjogok ideiglenes felfüggesztését is javasolta.

Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves fiatalok korban és lélekben!

Fogadjátok ezt a szívélyes üdvözletet egy öregembertől, aki nem táncol és nem énekel úgy, mint ti, de aki veletek együtt hisz abban, hogy az igazságtalanság és a rossz nem legyőzhetetlen. A koronavírus halálos áldozatokat szedett, szenvedést okozott, kihatott mindenkinek, különösen a legkiszolgáltatottabbaknak az életére.

Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el a legkiszolgáltatottabbakról! Ne feledkezzetek el a peremen élőkről!

Ezenfelül a világjárvány hozzájárult a meglévő társadalmi és környezeti válságok súlyosbodásához, amint arra ti, fiatalok, mindig emlékeztettek bennünket. És jól teszitek, hogy emlékeztettek rá.

A sűrű sötétség és a nagy bizonytalanság közepette fényre és reményre van szükségünk. A gyógyulás és megváltás útjaira van szükségünk. Gyökeres gyógyulásra gondolok, mely a rossz okát szünteti meg, és nem áll meg a tüneteknél. E beteg gyökerekben találjuk

az individualizmus vírusát, mely nem tesz minket szabadabbá, sem egyenlőbbé, sem testvériesebbé, hanem közömbössé tesz mások szenvedéseivel szemben.

És e vírus egyik változata a zárt nacionalizmus, mely például megakadályozza az oltóanyagok internacionalizmusát. Egy másik változata az, amikor a piac vagy a szellemi tulajdon törvényeit a szeretet és az emberiség egészségének törvényei fölé helyezzük. Egy további változata az, amikor

egy beteg gazdaságot hozunk létre és támogatunk, mely megengedi, hogy néhány dúsgazdag ember – néhány dúsgazdag ember! – többet birtokoljon, mint az emberiség többi része,

és engedi, hogy a termelési és fogyasztási modellek tönkretegyék a bolygót, „közös otthonunkat”.

Ezek a dolgok összefüggnek egymással. Minden társadalmi igazságtalanság, a szegénységben vagy nyomorban élők minden kirekesztése a környezetre is hatással van. A természet és mi, személyek, össze vagyunk kapcsolva. A teremtő Isten új és nagylelkű lelket olt belénk, hogy felhagyjunk az individualizmussal és előmozdítsuk a közjót:

az igazságosság lelkét, mely az oltóanyagokhoz való egyetemes hozzáférés biztosítására és a szellemi tulajdonjogok ideiglenes felfüggesztésére késztet bennünket;

a közösségvállalás lelkét, mely lehetővé teszi, hogy egy másfajta, befogadóbb, igazságosabb és fenntarthatóbb gazdasági modellt hozzunk létre.

Egyértelmű, hogy válságban vagyunk. A világjárvány mindannyiunkat válságba sodort, de ne felejtsük el, hogy a válságból nem ugyanúgy jövünk ki: vagy jobbak, vagy rosszabb leszünk. A kérdés csak az, kreatívak vagyunk-e, keresünk-e jobb utakat.

Isten, mindenki orvosa és üdvözítője, vigasztalja meg a szenvedőket, és fogadja be országába azokat, akik már eltávoztak! Értünk, földi zarándokokért is imádkozom ehhez az Istenhez, hogy

adj meg nekünk az új testvériség ajándékát,

ajándékozzon meg egyetemes szolidaritással, hogy felismerjük a jót és a szépet, amit mindannyiunkban elültetett, hogy erősítse az egység, a közös tervek, a közös remények kötelékeit.

Köszönöm erőfeszítéseiteket, köszönöm mindazt, amit tenni fogtok. És kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem. Köszönöm!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria