Ferenc pápa brazíliai látogatásának harmadik napja

Kitekintő – 2013. július 25., csütörtök | 10:43

Brazíliai látogatásának harmadik napján a Szentatya felkereste az aparecidai Mária szentélyt, Latin-Amerika egyik legfontosabb búcsújáró helyét.

Az argentin pápa első külföldi látogatása saját földrészének szól. A Szentatya, aki pápasága céljául a szegény Egyház a szegényekért gondolatot jelölte meg, nagy kihívással néz szembe ebben a hatalmas országban. Az utóbbi évek gazdasági fellendülése következében 20 millió ember felemelkedett a nyomorból, ám további 20 millió várja, hogy sorsa jobbra forduljon – olvasható a Vatikáni Rádió magyar nyelvű honlapján.

Brazíliai utazása második napján, július 23-án Ferenc pápa programja szünetelt, hogy kipihenje az időeltolódást és a 12 órás repülőút fáradalmait. A szentszéki szóvivő szavai szerint az eredeti tervnek megfelelően a Szentatya nyugalomban töltötte a keddi napot, ám nem tétlenül: az imádságnak és a következő programok előkészítésének szentelte idejét a Rio de Janeiró-i érseki rezidencián, amely e napokban a pápa otthona. Szentmisét mutatott be, majd beszélgetést folytatott a világtalálkozóra érkezett bíborosokkal.

Ferenc pápa július 24-én, szerdán helyi idő szerint délelőtt indult az aparecidai Mária szentélybe, Latin-Amerika egyik legfontosabb búcsújáró helyére; a kedvezőtlen időjárás miatt nem helikopterrel, hanem repülőgéppel, mely Sao José városában ért földet. Az út utolsó 70 kilométeres szakaszát tette meg helikopteren – ismertette Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A Szentatyát boldog, ünneplő hívősereg fogadta. A hírügynökségek 200 ezer emberről írnak, akiknek többsége a rendkívüli hideg ellenére az éjszakát a szabadban töltötte. A hőmérséklet 5 fokra süllyedt. Helyi időjárásjelentés szerint a Paraíba folyó völgyében fekvő városban ez volt az utóbbi évek leghidegebb éjszakája. Az esernyők erdejéből nemzeti lobogók is látszottak, főként latin-amerikai országoké, de olasz, francia és amerikai zászlók is voltak a tömegben.

Aparecida 170 kilométerre fekszik a 12 millió lakosú Sao Paulótól. A városba érkező pápát Sao Paulo állam kormányzója, a szentmise elején pedig Raymundo Damasceno Assis bíboros, a város érseke köszöntötte.

A pápa portugál nyelven mondta a szentmisét a környék főpásztoraival. A világtalálkozóra érkezett püspökök Rióban maradtak, és katekézist tartottak a mindenhonnan érkezett fiatalok százezreinek.

A Riótól 200 kilométerre fekvő Aparecida, mely nevében Mária jelenésére utal, egy 40 ezer lakost számláló kisváros. Története azonos a búcsújáró hellyel, amely 1717-ben, egy csodálatos halfogással kezdődött. A Paraiba folyóban halászó három ember hálójával először egy Mária-szobor testét, majd fejét halászta ki. A harmadszor is kivetett háló szakadásig megtelt hallal. A csodálatos esemény emlékére, néhány évvel később apró kápolnát emeltek, najd egy kisebb bazilika után, 1955-ben megkezdték a mai impozáns szentély építését, amelyet II. János Pál pápa 1980-as látogatása során áldott meg.

A brazil püspöki kar, amely 450 főpásztorával a világ legnagyobb püspöki konferenciája, négy évvel később nemzeti szentéllyé nyilvánította Aparecidát. Évente 7 millió zarándok látogat el erre a – nemcsak a brazilok, hanem egész Latin-Amerika népe számára kedves – búcsújáró helyre.

2007-ben itt tartották a földrész főpásztorainak tanácskozását, melynek az akkori Jorge Maria Bergoglio bíboros volt az egyik főszereplője. Megbeszélésük középpontjában ugyanis ugyanaz a gondolat állt – „visszatérni a szegények egyházához” –, amely Ferenc pápa pápaságának vezérmotívuma. A latin-amerikai püspökök akkori, ötödik nagy közgyűlését XVI. Benedek pápa nyitotta meg. A záródokumentum kidolgozásában nagy szerepe volt Bergoglio argentin bíborosnak, aki kivívta püspöktársai megbecsülését és bizalmát. A főpásztor érseki székhelyén, Buenos Airesben alkalmazta az aparecidai tanácskozás irányelveit: vagyis azt, hogy ki kell lépni a plébániák falai közül, különös tekintettel a Latin-Amerika nagyvárosait jellemző nagy problémákra. Vagyis, hogy a nevelésen keresztül fel kell emelni a fiatalokat és ezáltal küzdeni kell a minden társadalmi osztályt fenyegető erőszak és a politikai és gazdasági korrupció ellen. Ebbe a vonalba illeszkedik a népi vallásosság értékeihez való visszatérés is Ferenc pápa elgondolásai szerint.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír