Élelmezési világnap – Elég a szavakból, tettekre van szükség

Ferenc pápa – 2018. október 16., kedd | 18:45

A magyar kezdeményezésű élelmezési világnapot több mint 130 országban ünneplik világszerte október 16-án. Idén az emléknapot a következő témának szentelték: Tetteink jelentik a jövőnket.

„2030-ra lehetséges egy éhezésmentes világ megteremtése.” Ferenc pápa üzenetet küldött az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) igazgatójának a világnap alkalmából.

„Lépjünk ki abból a mozdulatlanságból, amely gyakran megbénít és meggátol minket a cselekvésben” – ez áll a pápa üzenetének középpontjában. „Ezen a napon fájdalommal tudatára kell ébredni az éhezés drámájának, milliók aggodalmának és reményeinek, akiknek hiányzik a mindennapi betevő falatja. Merni kell személyes szenvedésként megélni azt, ami a világban történik, és meg kell kétszerezni az erőfeszítéseket azért, hogy senkinek ne hiányozzon a szükséges élelem, sem minőségben, sem mennyiségben” – nyomatékosítja a pápa.

„Míg növekszik azoknak a száma, akiknek nincs mit enniük, a nemzetközi szolidaritás kihűlni látszik” – állapítja meg a Szentatya. „A szegények hatékony segítséget várnak tőlünk, ami megszabadítja őket levertségüktől, nemcsak javaslatokat és konferenciákat, amelyek a nyomor okainak részletes tanulmányozása után egyetlen eredménnyel zárulnak: ünnepélyes rendezvényekkel, elkötelezettségekkel, amelyeket sosem valósítanak meg, vagy mutatós kiadványokkal, amelyek a könyvtárak katalógusait gazdagítják.

„A 21. században jelentős lépéseket tettünk előre a technika, a tudomány, a kommunikáció, az infrastruktúrák terén. Ugyanakkor pironkodnunk kell azért, hogy nem értünk el ugyanilyen előrehaladást emberségben és szolidaritásban, amelyek által a leghátrányosabb helyzetben levők elsődleges szükségleteit kielégíthetnénk” – fogalmaz a pápa. „Mindenki arra kapott meghívást, hogy túllépjen ezen. Ennél sokkal jobbak is lehetünk és jobbat is tehetünk. Cselekvésre van szükség ahhoz, hogy teljesen megszűnjön az éhezés. Politikai döntések és cselekvési tervek kellenek, amelyeket az az etikai meggyőződés támogat, hogy a személy átfogó javát akarjuk szolgálni.”

„Nem az ünnepélyes nyilatkozatok számolják fel az éhezés problémáját. Az éhezés elleni küzdelemhez nagyvonalú finanszírozásra és a kereskedelmi korlátozások eltörlésére van szükség, valamint elsősorban növelni kell a klímaváltozással, a gazdasági válságokkal és a háborús konfliktusokkal kapcsolatos rugalmasságot” – hangsúlyozza a pápa üzenetében. Végül a Szentatya egy felhívással fordul a világhoz: „Növelni kell azokat a pénzalapokat, amelyek célja a béke és a népek fejlődésének elősegítése. El kell hallgattatni a fegyvereket és meg kell szüntetni káros kereskedelmüket, hogy meghalljuk azoknak a hangját, akik elkeseredetten sírnak, mert az élet és a fejlődés peremén magukra hagyták őket.”

A magyar kezdeményezésű élelmezési világnap kiemelt témája idén a klímaváltozás. Hogyan lehet ellátni a világ növekvő népességét a változó éghajlat szélsőséges hatásai mellett, mint amilyenek a gyakoribbá váló hőhullámok, árvizek, aszály, talajpusztulás, nehezedő vízhez jutás? „A klíma változik. A táplálkozásnak és a mezőgazdaságnak is változnia kell” – hangzik az élelmezési világnap egész világra kiterjedő idei kampányának mottója. Az ENSZ FAO által magyar kezdeményezésre 1979 óta létező élelmezési világnapot nem véletlenül választotta a Pékek Világszövetsége 2001-ben a kenyér világnapjává is.

(Forrás: FAO)

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria