Ferenc pápa fogadta a ciprusi elnököt

Ferenc pápa – 2019. november 21., csütörtök | 11:28

November 18-án, hétfőn Ferenc pápa Níkosz Anasztasziádiszt, a Ciprusi Köztársaság elnökét fogadta. A megbeszélésen tárgyalták a sziget újraegyesítési folyamatának kérdéseit és a Földközi-tenger térségéhez kapcsolódó aktuális témákat.

A vatikáni sajtóközpont jelentése szerint a tárgyaló partnerek megemlékeztek a Szentszék és a Ciprusi Köztársaság közt fennálló jó kapcsolatokról. Kitértek Ciprus belpolitikájára, főként a sziget újraegyesítési folyamatának elindítására. A kölcsönös érdeklődésre számot tartó témák között megemlítették a menekültek befogadásának és az ehhez kapcsolódó kihívások kérdését, valamint érintették a vallásszabadság és a kisebbségi jogok problémáit is.

A mediterrán térség keleti felének helyzete kapcsán a felek hangsúlyozták a béke párbeszéd és tárgyalások útján történő megteremtésének szükségességét. Ezek alapfeltételeként említették meg az emberi jogok és a nemzetközi törvényesség betartásának szükségességét.

Az 1 millió 114 ezer lakost számláló ország Szicília és Szardínia után a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. Míg földrajzilag Ázsiához tartozik, addig az ország kulturális és politikai tekintetben Európa része. Ciprus 2004. május 1. óta az Európai Unió tagja – a megszállt területek tagságának felfüggesztése mellett –, 2008. január 1-jén pedig csatlakozott az eurózónához is. A Ciprusi Köztársaság lakosságának zöme, 89,1 százaléka ortodox keresztény, a római katolikusok aránya közel három százalék.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria