Ferenc pápa fogadta a grúz elnököt

Ferenc pápa – 2021. június 20., vasárnap | 14:17

A Szentatya június 18-án, pénteken fogadta a Vatikánban Salomé Zourabichvilit, Grúzia elnökét, aki a pápai audiencia után Paul Richard Gallagher érsek külügyminiszterrel találkozott. A megbeszélések középpontjában az igazságosság előmozdítása és humanitárius kérdések álltak.

A Szentszék és Grúzia közötti jó kapcsolatok különösen a kulturális, tudományos és nevelési együttműködésben nyilvánulnak meg. A vatikáni találkozón a felek elégedettségüknek adtak hangot a katolikus Egyház grúziai működése kapcsán. Regionális és nemzetközi témákról folytattak megbeszélést, kiemelten a humanitárius kérdésekről. Hangsúlyozták, hogy fontos az igazságosság és a társadalmi összhang előmozdítása.

*

A pápa öt évvel ezelőtt apostoli látogatást tett Grúziában és Azerbajdzsánban. Látogatása elsősorban ökumenikus, illetve vallásközi jellegű volt; a népek közötti megbékélést és kiengesztelődést szolgálta.

* * *

1993-ban jött létre a latin szertartású apostoli adminisztratúra a 90 százalékban ortodox keresztény hitű Grúziában, ahol a lakosság mintegy 2,5 százaléka katolikus – rítus szerint latin, örmény és asszír-káld szertartású katolikusok. Az üldöztetés idején hitüket – lévén, hogy a papokat börtönbe vetették – főként elődeik hite, a népi vallásosság értékei, énekek és imádságok által ápolták, őrizték. A hitélet kis közösségekre épül, erősen támaszkodva a világiak szolgálatára. A katolikus Egyház az oktatás-nevelés, a karitatív szolgálat és az erkölcsi-társadalmi értékvédelem terén nyújtja a legtöbbet a grúz nemzet számára.

A grúziai örmények többsége katolikus; az 1829–30-as ottomán–orosz háború idején menekültek el a törökök elől: körülbelül százezer lélek. Egymáshoz közel, öt városban és huszonöt faluban, egy közösséget alkotva élnek; többnyire saját kápolnájukban tartják szertartásaikat. Az asszír és káld katolikusokat elüldözték hazájukból; helyzetük akkor rendeződött, amikor Grúziában 1995-ben létrejött az asszír-káld adminisztratúra.

2010-ben indult a főváros, Tbiliszi katolikus egyeteme, négy fakultással, ahol a teológiai és jogi képzés mellett a turizmus is külön oktatási ág, hiszen egyre többen keresik fel Grúziát természeti kincsei és műemlékei miatt. Sok a tennivaló az ökumené és a vallásközi párbeszéd terén. II. János Pál pápa 1999-ben találkozott a különböző keresztény egyházak és rítusok képviselőivel Grúziában – azóta párbeszéd és óvatos közeledés kezdődött a felekezetek között az egész ország morális életét érintő kérdésekben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria