Ferenc pápa a fogyatékkal élők világnapjára: Az Egyház szeret titeket, és szüksége van rátok

Ferenc pápa – 2021. december 3., péntek | 9:43

December 3. a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ferenc pápa az alkalomra írt üzenetében megállapítja, hogy a diszkrimináció még mindig jelen van a társadalomban. Rámutat: a pandémia rávilágított sok ember kiszolgáltatottságára, a Jézussal való barátság azonban segíthet elfogadni állapotunkat.

Az Egyház szeret titeket, és szüksége van rátok – ez Ferenc pápa üzenetének lényege, melyet a fogyatékkal élők világnapjára írt. Az ENSZ 1992-ben javasolta, hogy december 3-án e kiszolgáltatott emberekről emlékezzünk meg világszerte. A pápai üzenet a Jézussal való barátságot helyezi fókuszba, ez a kapcsolat ugyanis nem okoz csalódást, bármilyen esendőnek érezzük is magunkat, akár az Egyházon belül is.

Az üzenet János evangéliumának 15. szakaszára utal, az utolsó vacsorára, illetve aláhúzza a Christus vivit kezdetű dokumentumban megerősített tanítást: Jézus soha nem hagy el minket. Ez olyan kiváltság, ami sorsunk része, és ami megadja küldetésünket.

Az, hogy Jézust barátunknak tudhatjuk, a legnagyobb vigasz. Mindannyian az ő hálás, örömteli tanítványaivá válhatunk, akik saját törékenységüket nem akadályként élik meg, hanem általa hirdethetik az evangéliumot.

Ha bizalmas és személyes barátságot ápolunk Jézussal, megtaláljuk a lelki kulcsot ahhoz, hogy elfogadjuk korlátainkat, és megbékéljünk állapotunkkal.

Ferenc pápa emlékeztet rá, hogy az Egyházban mindenkinek helye van, ezért a fogyatékkal élők részvételét is várja a szinodális folyamatban. „Biztos vagyok benne – írja a Szentatya –, hogy ha mindenki bevonásával sikerül megvalósítani a szinodális utat, akkor az egész egyházi közösség gazdagodik általa.”

Sajnos még mindig túl sok diszkriminációt kell elviselnie a fogyatékkal élőknek, akik idegen testnek érzik magukat a társadalomban. Előítéletek, tudatlanság és egy olyan kultúra következménye mindez, amely nehezen ismeri fel minden ember felbecsülhetetlen értékét. Ha a fogyatékosságot – amely a társadalmi és a személyes korlátok együttes hatásának eredménye – úgy kezelik mint betegséget, akkor megmarad a távolság, és csak még jobban megbélyegzik őket. Egyes esetekben a szentségekhez való járulásban is akadályba ütköznek, ezt pedig soha nem szabad megtagadni tőlük – figyelmeztet a pápa.

A koronavírus-járvány még inkább próbára tette az amúgy is kiszolgáltatott embereket: a bezártság, a távoktatás, a szolgáltatások elmaradása növelte szenvedésüket. Az idősotthonokban élők elszakadtak szeretteiktől. A vírus még erősebben támadott ezeken a helyeken, és az ott dolgozók odaadása ellenére is túl sok áldozatot szedett. A pápa és az Egyház még jobban mellettetek áll, szeretettel és gyöngéden! – üzeni a Szentatya, hozzátéve, hogy mindenkinek joga van a megfelelő ellátáshoz, ezért külön odafigyelést igényelnek a fogyatékkal élők, akiket semmilyen módon nem szabad hátrányosan megkülönböztetni.

Mindannyian az életszentségre kaptunk meghívást – emlékeztet Ferenc pápa. – Amint azt számos bibliai történetből tudjuk, a Jézussal való találkozás gyökeresen változtatja meg az emberek életét, akik azután a tanúságtevők útjára lépnek. Ez a küldetés az imából ered, melyben példaként állhat előttünk Avilai Szent Teréz, a szemlélődés mestere. Ő azt tanítja, hogy a nehéz időkben szükség van Isten erős barátaira, hogy támogassák a gyengéket.

A pandémia világosan megmutatta, hogy a törékenység állapotát mindannyian megéljük. Rájöttünk, hogy egy csónakban evezünk, mind kiszolgáltatottak, törékenyek és irányvesztettek vagyunk. Mindezzel együtt szükség van ránk, és együtt kell húznunk az evezőket.

Ennek pedig elsődleges módja az imádság. Erre mindenki képes: és még ha Mózeshez hasonlóan támaszra is szorulunk, biztosak lehetünk abban, hogy az Úr meghallja fohászunkat – hangsúlyozza a fogyatékkal élők világnapjára írt üzenetében a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria