Ferenc pápa a Fokoláre Mozgalomhoz: A vallásközi párbeszéd a béke elengedhetetlen feltétele

Ferenc pápa – 2024. június 5., szerda | 16:02

A Szentatya június 3-án, hétfőn délelőtt fogadta az Apostoli Palota Kelemen termében a Fokoláre Mozgalom által szervezett vallásközi találkozó kétszáz résztvevőjét. Hozzájuk intézett beszédében a pápa arra emlékeztetett, hogy a vallások közötti párbeszéd „a világ békéjének szükséges feltétele, ami ennélfogva a keresztények kötelessége, miként a többi vallási közösség kötelessége is”.

A Szentatya először is szeretettel köszöntötte az izraeli palesztin Margaret Karram asszonyt, a Fokoláre Mozgalom elnökét, és imáiról biztosította őt és népét, mely oly sokat szenved. Üdvözölte továbbá a kongresszus résztvevőit, és hálát adott a Mária Művéért – vagy ahogy jobban ismerik, a Fokoláre Mozgalomért –, amely a Chiara Lubich által létrehozott úton halad tovább, karöltve a nem keresztény vallások egyes képviselőivel is, akik osztoznak az egység lelkiségében.

Ez egy forradalmi út, amely nagyon sok jót tesz az Egyháznak – állapította meg Ferenc pápa. Kifejtette, hogy a Fokoláre Mozgalom kezdeményezései Krisztusnak a szeretet, a közösség és a testvériség iránti „szomjúságát” fejezik ki, és alapjuk „Isten szeretete”, amely „egymás kölcsönös szeretetében, meghallgatásában, bizalmában, elfogadásában és megismerésében válik láthatóvá, saját identitásunk teljes tiszteletben tartásával”.

„Ugyanis a Lélek az, aki megnyitja a párbeszéd és a találkozás útjait, melyek néha meglepőek számunkra. Ahogyan több mint ötven éve történt Algériában, ahol egy olyan muszlim közösség született, mely teljes egészében a mozgalomhoz csatlakozott – tette hozzá a Szentatya. – Így volt ez Chiara Lubichnak a különféle vallások vezetőivel való találkozásai alkalmával is, amikor buddhista, iszlám, hindu, zsidó, szikh és egyéb vallási vezetőkkel volt együtt. Egy olyan párbeszéd indult akkor, amely egészen mostanáig tovább fejlődött, amint azt a mai találkozó is bizonyítja.”

Az idő múlásával a barátság és az együttműködés egyre csak növekedett a szegények kiáltására adott közös válasz, a teremtésvédelemben és a békéért folytatott munka terén. Ezen az úton néhány nem keresztény testvér is osztozott Mária Művének lelkiségében vagy annak néhány jellegzetes vonásában, amit ők a saját népük körében éltek meg – mutatott rá a pápa. Ezekkel az emberekkel túllépünk a párbeszéden, testvéreknek érezzük velük magunkat, osztozunk egy egységesebb világ álmában és a sokszínűség harmóniájában – fűzte hozzá.

Köszöntője végén Ferenc pápa kiemelte, hogy a jelenlevők tanúságtétele az öröm és a vigasztalás forrása, különösen most, a konfliktusok idején, amikor a vallást gyakran összetűzések keltésére használják fel. De éppen ezzel szemben a vallások közötti párbeszéd „a világ békéjének szükséges feltétele, ami ennélfogva a keresztények kötelessége, miként a többi vallási közösség kötelessége is” – idézett a pápa az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításából. Ezért arra biztatta az audiencia résztvevőit, hogy haladjanak előre, mindig nyitott lelkülettel. Végül az Úr áldását és közelségét kérte mindnyájukra.

*

One human family, azaz Egyetlen emberi család címmel szervezett a Fokoláre Mozgalom konferenciát május 29. és június 5. között Castelgandolfóban, a Mariapoli központban. Az eseményre mintegy háromszáz résztvevő érkezett a világ különböző országaiból. Jelen voltak a zsidó, a katolikus és sok más keresztény felekezet, az iszlám, hindu, buddhista, szikh vallási közösségek képviselői, akik Japántól Thaiföldig, Indiától Indonéziáig, Szingapúrtól Jordániáig, Algériától Kamerunig, az USA-tól Argentínáig számtalan helyről érkezve képviselték az egyes nemzetek hívőközösségeit. A vallásközi találkozó résztvevői között voltak fiatalok és idősek, főleg világiak, de érkeztek rabbik, papok és lelkészek, imámok, buddhista szerzetesek, valamint keresztény szerzetesek és szerzetesnők.

A Ferenc pápa által külön is köszöntött Margaret Karram 62 éves palesztin teológusnő, aki Izraelben, a Kármel hegy lábánál fekvő Haifa városában született 1962. március 3-án, mély katolikus keresztény gyökerekkel rendelkező arab családban. 2021 óta a Fokoláré Mozgalom elnöke.

Amikor az arab–izraeli konfliktus évei alatt, 1948-tól 1973-ig sok palesztin család elhagyta Haifát, és Libanonba menekült, Margaret apja úgy döntött, hogy ők a szülőföldjükön maradnak. Házuk egy zsidó negyedben volt, ahol ők voltak az egyetlen arab család. Margaret 1977-ben, tizennégy éves korában ismerkedett meg a Fokoláre Mozgalom néhány tagjával, e találkozás meghatározó lett egész életére. Ahogy ő maga vallotta később: „Bensőmben éreztem ennek a földnek a szakadásait, a különböző népek hazáját, amelyet évszázados gyűlölet és erőszak szaggatott, de magaménak éreztem e két nép gazdagságát is. Hívást éreztem arra, hogy az életemet adjam azért, hogy béke legyen egy egységesebb világban. Felfedeztem, hogy az evangéliumot nemcsak olvasni vagy átelmélkedni lehet, hanem az »élhető« is a mindennapi körülmények között. Megértettem, hogy

Jézus »szeresd felebarátodat és ellenségedet is« felhívása, ha azt életre váltjuk, megváltoztathatja a történelem menetét.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria