Ferenc pápa imádkozik a szegénység és a járvány sújtotta Venezueláért

Ferenc pápa – 2021. január 9., szombat | 12:56

A pápa a névnapját ünneplő Baltazar Porras Cardozo bíboroshoz intézett levelében újból kifejezte, hogy lélekben közel van a venezuelai néphez, amelyet a világjárvány okozta szenvedések és a hatalmasok arroganciája egyaránt próbára tesznek.

Ferenc pápa rövid, de szívből jövő levelet küldött Baltazar Porras Cardozo bíborosnak, Merida érsekének és Caracas apostoli adminisztrátorának, aki január 6-án ünnepelte névnapját. A szövegben a pápa ismét kifejezi lelki közelségét a venezuelai nép iránt, amely az utóbbi években súlyos humanitárius és társadalmi-gazdasági válság áldozatává vált, amelyet tovább súlyosbított a Covid-19-járvány.

„Isten adjon továbbra is erőt és őszinteséget, hogy apai szívvel tudja elkísérni és vigasztalni hűséges szent népét, amelyet a világjárvány, a hatalmasok arroganciája és a növekvő szegénység által okozott szenvedések tesznek próbára” – írja a Szentatya.

Vízkereszt ünnepén, „Isten alázata megnyilvánulásának napján, amely a világot borító sötétséget legyőző világossággá válik”, a pápa jókívánságait küldi a venezuelai bíborosnak névnapja alkalmából. Imádkozik az Úrhoz püspöki szolgálatáért és életéért. Végül Szűz Mária és Szent József oltalmába, valamint a bölcs Baltazár szent király pártfogásába ajánlja apostoli áldásával.

A levélhez csatlakozott szívélyes jókívánságaival Pietro Parolin bíboros államtitkár is, aki legutóbbi diplomáciai posztját a venezuelai nunciatúrán töltötte apostoli nunciusként. Edgar Peña Parra venezuelai érsek, helyettes államtitkár szintén megragadta az alkalmat, hogy kifejezze tiszteletét és megbecsülését Porras bíboros felé.

Ezen a héten Porras Cardozo bíboros részt vesz a venezuelai püspöki konferencia online megtartott közgyűlésén. A venezuelai püspökök az ország helyzetének elemzése mellett tárgyalnak a második országos pasztorális gyűlésről, amelyet idén tartanak, miután tavaly lemondták a járvány miatt. A hagyományoknak megfelelően várhatóan január 11-én, hétfőn, a plenáris ülés végén közzéteszik a venezuelai püspökök lelkipásztori buzdítását.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria