Ferenc pápa ismét meglátogatott egy külvárosi plébániát Rómában

Ferenc pápa – 2023. november 18., szombat | 19:02

November 17-én, pénteken délután Ferenc pápa fölkereste a Róma keleti szélén találhtó Santa Maria Madre dell'Ospitalità plébániát, ahol mintegy negyven pappal beszélgett a lelkipásztori kihívásokról, találkozott egy párral, akik ötven éve házasok, egy Ukrajnából menekült családdal, valamint szegényekkel és migránsokkal, akiket a plébánia lát vendégül.

Ilyen jellegű találkozó idén már volt szeptember végén, akkor Róma püspöke a Santa Maria della Salute plébániát kereste fel, az olasz főváros északnyugati szélén található Primavalle negyedben.

A Santa Maria Madre dell'Ospitalità plébánia 1985 óta működik, és nevében hordozza küldetését: a befogadást. A hozzá tartozó tizenkét lakásból álló épület, mely a „vendégszeretet falujaként” ismert, a zöldövezetben, a lakott központtól távol található, és olyan családoknak ad otthont, akiket kilakoltattak, legyenek olaszok, külföldiek, szegények, menekültek.

A Szentatya plébániai látogatása során néhányukkal találkozott, köztük ukrán és afrikai menekültekkel. Köszöntött egy párt, Rosariót és Annát, akik az ötvenedik házassági évfordulójukat ünneplik.

A pápa a kápolnában csöndes imába mélyedt. Elfogadott egy kávét, majd a papokkal együtt elmondta a Szentlélekhez szóló imát, amit a 2023/24-es lelkipásztori évre választottak az egyházmegyében. Ezt követte a beszélgetés Róma püspöke és papjai között, mely során a pápa szorgalmasan jegyzetelte a kérdéseket, és sorra megválaszolta őket.

A zárt ajtó mögötti beszélgetés mintegy másfél órán át tartott, iránymutatás, elmélyedés és tréfálkozás egyaránt szerepelt benne. A lelkipásztori munka, a szentségek kiszolgáltatása témát járták körül a plébánia területének társadalmi helyzetéből kiindulva a szegénység, a befogadás, a szociálisan kiszolgáltatott rétegek segítése és az evangelizálás szempontjából.

Amint azt Riccardo Lamba római segédpüspök elmondta, nagyon nyílt, szívélyes és családias volt a párbeszéd. A pápa arra buzdította a papokat, hogy folytassák a jócselekedeteket, amiket végeznek, legyenek továbbra is jelen az emberek között, és hirdessék az evangéliumot akkor is, ha nehézségekkel találkoznak. Kérte, hogy haladjanak tovább a szinodális stílusban a plébánián, ami a világi hívek és a papok folyamatos együttműködését jelenti.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria