Ferenc pápa: Isten sír a kemény szív miatt

Ferenc pápa – 2015. március 12., csütörtök | 16:38

Ferenc pápa március 12-én a Szent Márta-ház kápolnájában tartott reggeli szentmisén a keresztény emberről szólt, „aki számára nem létezik kompromisszum: vagy megengedi, hogy az Isten megérintse őt az irgalmával, vagy képmutatóvá válik”. A Vatikáni Rádió tudósítását közöljük.

Először a prófétákon, majd a szenteken keresztül építette Isten kapcsolatát az emberekkel. Azonban az üdvösség története a kiválasztottak kiválósága, tanításai és cselekedetei ellenére is sok álszentséggel és hűtlenséggel van kikövezve – fogalmazott homíliájában a pápa.

Az olvasmányra, Jeremiás próféta szavaira utalva rámutatott: Isten keserűséget érzett népe magatartása miatt. Jóllehet, a választott nép mindent megkapott az Istentől, mégsem hallgatott rá, és viszonzásképpen Isten csak rossz dolgokat kapott, a hűség eltűnt.

És Isten sír. Ezt mondja: „Annyira szerettelek téged, neked adtam mindent, és te…? Te ellenem vagy.” Ahogy Jézus is, mikor Jeruzsálemre tekintett, sírt. Mert az Ő szívében ott volt ennek a hűtlenségnek az egész története. A magunk akaratát tesszük, a keményszívűség útjára lépünk, és az Isten szava már nem jut el oda. A nép eltávolodik tőle. A mi személyes történetünk is hasonló lehet ehhez – figyelmeztetett a pápa. – A nagyböjt napjaiban ezért megkérdezhetjük magunktól: „Uram, hallgatok-e a te hangodra, vagy pedig teszem azt, amit akarok, ami nekem tetszik?”

A mai evangélium, a megszállott meggyógyításának története kapcsán Ferenc pápa szintén „a vádaskodó törvénytudók keményszívűségét” hangsúlyozta, akik azt mondták Jézusnak, hogy Ő egy megszállott varázsló, aki démonokat űz a démonok nevében. Ez jellemző a törvénytudókra, azt hiszik, hogy az életet törvények szabályozzák, persze azok, amiket ők alkottak meg – mutatott rá a Szentatya.

Ez megtörtént az egyházban is – folytatta a pápa. – Gondoljunk csak Jeanne d’Arcra, akit megégettek, és aki ma már szent! Ezek a törvénytudók égették meg elevenen, mert azt mondták róla, hogy eretnek. A doktorok, a törvénytudók, ezek a farizeusok, akik eltávolodtak Isten szeretetétől, mégis azt hitték, hogy ők tudják a biztos tanítást. Egy hozzánk közelebbi korból pedig gondoljunk csak Boldog Rosminire. Az összes könyvét indexre tették. Bűn volt olvasni a könyveit. Ma boldog! Isten mindig szerette a népét, ezért küldött prófétákat, majd szenteket, akik előreviszik az egyházat. Ők nem hatalmasok, nem képmutatók, de szentek!

A szentek azok, akik hagyják, hogy Isten irgalma megérintse őket. Éppen ezért értenek meg annyi nyomorúságot, és ennek ellenére a nép mellett maradnak. Nem vetik meg a népet! Jézus mondja: „Aki nincs velem, ellenem van” (Lk 11,14–23). Feltehetjük a kérdést: „De nincs egy kompromisszumos megoldás: egy kicsit itt és egy kicsit ott állva?” Nincs! – hangsúlyozta a Szentatya. – Vagy a szeretet útján jársz, vagy az álszentség útján. Vagy hagyod, hogy Isten irgalma szeressen téged, vagy tedd azt, amit akarsz, a szíved szerint, amely minden alkalommal egyre inkább keményebbé válik ezen az úton.

„Aki nincs velem, ellenem van”: nincs harmadik, kompromisszumos út. Vagy szent vagy, vagy a másik úton jársz. „Aki nem gyűjt velem, az szétszór” – mondja Jézus (Lk 11,23). Vagy még rosszabb: elveszik, tönkremegy – egészítette ki a pápa. – Romlott ember lesz, aki romlottá tesz másokat is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria