Ferenc pápa: Jót tesz, ha elgondolkodunk életünk alkonyáról

Ferenc pápa – 2017. november 17., péntek | 14:52

„Jót tesz nekünk, ha elgondolkodunk a világ végéről és saját életünk alkonyáról is” – buzdított Ferenc pápa november 17-én, pénteken reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

Lukács evangéliumának mai szakasza Jézus második eljöveteléről ír. Az emberek végzik hétköznapi dolgaikat a vízözön előtt és Lót napjaiban: esznek-isznak, adnak-vesznek, házasodnak, aztán eljön az Úr megjelenésének napja és a dolgok megváltoznak.

„Az Egyház azt akarja, hogy mindegyikünk gondoljon a saját halálára – mondta homíliájában a pápa. Valamennyien megszoktuk az élet rendes menetét, időpontok, kötelezettségek, munka, pihenés, és azt hisszük, hogy ez mindig így lesz. Egy nap azonban eljön Jézus hívása, aki azt mondja nekünk: gyere! Egyeseknek hirtelen érkezik a hívás, másoknak hosszú betegség után, nem tudjuk. De a hívás eljön!” – hangsúlyozta a Szentatya.

„Meglepetés lesz, amit az Úr egy másik meglepetése követ: az örök élet. Ezért az Egyház ezekben a napokban azt mondja: állj csak meg egy kicsit, állj meg, és gondolj a halálra! Általában úgy szokott történni, hogy a halotti virrasztás, a temetőlátogatás is társadalmi eseménnyé válik, ahova elmennek az emberek, beszélgetnek, néha esznek-isznak; egy újabb összejövetel, hogy ne gondolkozzunk. Ma pedig az Egyház, az Úr a maga jóságában mondja azt mindannyiunknak: állj meg, állj meg, nem minden napod lesz ilyen! Ne szokj hozzá, mintha örökké tartana! Eljön a nap, amikor téged eltávolítanak, a másik ember marad, de téged eltávolítanak. Amikor életünk végességére gondolunk, együtt haladunk az Úrral, és ez jót tesz” – állapította meg a Szentatya.

„A halálra gondolni nem holmi csúnya képzelődés, hanem valóság. Hogy csúnya-e, vagy sem, az rajtam múlik, hogyan gondolok rá, de az biztos, hogy eljön. Akkor pedig találkozunk az Úrral, és ez lesz szép a halálban, a találkozás az Úrral, mert Ő fog elénk jönni, és azt mondja majd: gyere, gyere, te Úrtól áldott, gyere velem!”

Az Úr hívásakor pedig nem lesz már idő elrendezni a dolgainkat. Ferenc pápa elmesélte, amit egy paptól hallott nemrég. „A minap találkoztam egy pappal, aki körülbelül 65 éves lehetett. Volt valami problémája, nem érezte jól magát. Elment orvoshoz, aki azt mondta neki: nézze, magának ez a baja, csúnya dolog, de talán még időben vagyunk, hogy megállítsuk. Ezt fogjuk csinálni, aztán ha nem áll meg, akkor megpróbálkozunk egy másik dologgal, és ha akkor sem áll meg, akkor elindulunk együtt, és én elkísérem magát a végsőkig. Jó orvos volt” – fűzte hozzá a pápa.

„Így kísérjük el mi is egymást ezen az úton, tegyünk meg mindent, de mindig arra a napra tekintve, mikor az Úr eljön, hogy elvigyen magához” – fejezte be péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria