Ferenc pápa kisebb bazilika rangra emelte az ugandai vértanúk kegyhelyét

Ferenc pápa – 2019. augusztus 15., csütörtök | 18:01

Ferenc pápa július 19-én írta alá a dekrétumot, amellyel kisebb bazilika (basilica minor) rangra emelte az uganadai Munyonyóban található kegyhely templomát, mely Lwanga Szent Károly és társai halálának helyén építettek.

A hírt Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa jelentette be az Afrikai és a Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziuma (SECAM) 18. közgyűlésén, amelyet július 19. és 29. között tartottak Uganda fővárosában, Kampalában.

Cipriano Kizito Lwanga, Kampala érseke kezdeményezte, hogy emeljék bazilika rangra a munyonyói templomot. Sarah bíboros annak a reményének adott hangot, hogy a kegyhely továbbra is az Istennel való találkozás kiemelt helye lesz, ahol a keresztények megtapasztalhatják az Úr megbocsátását a gyónás szentségén keresztül.

A templomot a Mwanga bugandai király 22 alattvalója tiszteletére szentelték, akik katolikus hitre tértek. Lwanga Károlyt és társait 1885 és 1997 között kivégezték, mert nem tagadták meg hitüket. 1964-ben avatta szentté őket VI. Pál pápa.

A templom építését 2015-ben kezdték meg kivégzésük helyszínén. Ferenc pápa áldotta meg alapkövét 2015. november 27-én, apostoli látogatása alkalmával, amikor Ugandában, Kenyában és a Közép-Afrikai Köztársaságban járt. Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa szentelte fel a templomot az ugandai vértanúk tiszteletére 2017. október 28-án. A munyonyói kegyhely Uganda harmadik és Afrika 23. bazilikája.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Common Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria