Ferenc pápa kiterjeszti a keleti katolikus pátriárkák joghatóságát az egész Arab-félszigetre

Ferenc pápa – 2020. augusztus 7., péntek | 19:50

Augusztus 6-án, csütörtökön tette közzé a Szentszék Sajtóterme Ferenc pápa rescriptumát, mely az érintett területeken élő különféle rítusú katolikus hívek számára kiterjeszti a keleti katolikus pátriárkák joghatóságát az egész Arab-félszigetre. A Szentatya a keleti pátriárkák kérésére hozta meg e döntését, szem előtt tartva sok évszázados történelmi előjogaikat e területen.

A keleti szertartású hívek lelkipásztori ellátását a pátriárkák az apostoli vikariátusokkal együttműködve végzik. A pápai képviseletek előjogaitól eltekintve az apostoli vikariátusok képviselik a Katolikus Egyházat az érintett országokban, és a keleti pátriárkák rájuk hivatkoznak. Eltekintve a keleti egyházak kánonjogának 85. paragrafusától, egy esetleges új egyházkerület felállítása a patriarkális egyházak szinódusa részéről az Apostoli Szentszék joghatósága alá esik. Az ilyen kivételt öt évre határozták meg, amit aztán újból felülvizsgálnak.

A Közel- és Közép-Kelet térségében két vatikáni dikasztérium gyakorolja saját joghatóságát: a Népek Evangelizációjának Kongregációja Dél- és Észak-Arábia latin apostoli vikariátusaiban; a Keleti Egyházak Kongregációja pedig a Perzsa-öböl menti országokban: Jordániában, Irakban, Iránban, Libanonban, Szíriában, Palesztinában, Izraelben és Egyiptomban.

E rendelkezés hosszú mérlegelés gyümölcse, melyet Ferenc pápa a Római Kúria dikasztériumainak képviselőivel folytatott, miután figyelmesen meghallgatta a pátriárkák, valamint Dél- és Észak-Arábia latin apostoli vikariátusainak észrevételeit. A rescriptum hat keleti katolikus patriarkális egyházat érint: az alexandriai koptok, az antiochiai maroniták, az antiochiai szírek, az antiochiai görög melkiták, a babilóniai káldok és a ciliciai örmények egyházait.

A pápai rescriptum a communio, a közösség gondolata jegyében fogant. A Katolikus Egyháznak – a rítusok és azok saját történelmi előjogai különbözőségében – egy abszolút többségű muszlim környezetben kell folytatnia apostoli küldetését, a lelkipásztori szolgálat távlatában, a megértés és az együttműködés jegyében. Eközben nem akarja szaporítani tárgyalófeleinek számát a helyi politikai hatóságok előtt, melyek számára a pápai képviseletek és az apostoli vikariátusok továbbra is előnyben részesített vonatkozási pontok maradnak.

A katolikus patriarkális egyházak közvetlenül elláthatják saját híveiket, akik 2003 után a latin apostoli vikárius-helynökök illetékességébe kerültek. Latinok és keletiek, mindnyájan együtt, most rendezettebb módon folytathatják az ide érkező katolikus vendégmunkások lelkipásztori ellátását, hogy ezáltal biztosítsák számukra az evangélium hirdetésének és a szentségek vételének lehetőségét saját lelkipásztoraik révén.

*

A BBC News 2011-es felmérése szerint a Közel-Kelet összlakossága 300 millió fő, ebből mintegy 15 millióan keresztények, vagyis a teljes népesség 5 százaléka. Megdöbbentő adat, hisz éppen e térség a kereszténység szülőhazája. A második világháború végén még 50 millió keresztény élt itt. A közel-keleti térségben állandósult politikai válság, az Iszlám Állam létrejötte és kegyetlen keresztényüldözése jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a keresztények száma az elmúlt évtizedben további milliókkal csökkent.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria