Ferenc pápa: Kizsákmányoljuk az óceánokat, gyökeres változásra van szükség

Ferenc pápa – 2024. június 13., csütörtök | 16:30

A Világgazdasági Fórum óceánokkal kapcsolatos cselekvési tervéről, az Ocean Action programról rendeztek találkozót Costa Rica fővárosában, San Joséban június 7–8-án Belemerülve a változásba címmel. Ferenc pápa támogatásáról biztosította a programot a közép-amerikai ország szentszéki nagykövetének, Federico Zamorának küldött üzenetében.

Ferenc pápa június 8-án közzétett üzenetében kiemelte a víz szimbolikus jelentőségét és létfontosságú szerepét az emberi életben és a társadalmi fejlődésben. A Szentatya úgy látja, az esemény platformként szolgált a bevált gyakorlatok és az óceánok kezelésével és egészségével kapcsolatos sikeres tapasztalatok megosztására.

A pápa a víz szerepével kapcsolatban felidézte, hogy az ókori rómaiak miként ünnepelték a víz megérkezését, amely segített helyreállítani a város jelentőségét az éhínséggel és aggodalommal teli háborús időszakok után. A híres római Trevi-kútban ábrázolt Ókeanosz, a tengerek görög istenének monumentális szobrára utalva Ferenc pápa kifejtette, az, hogy Ókeanosz áthalad Róma utcáin egy tengeri lovak által húzott szekéren, fontos emlékeztető a város történelmi kapcsolatára a vízzel. „Szinte úgy tűnik, mintha a város belemerülne a tenger világába” – írta a pápa, kiemelve az emberi civilizáció és az óceánok közötti szoros kapcsolatot.

Ferenc pápa fájlalta a világ vízkészleteinek jelenlegi állapotát, megjegyezve, hogy az emberiség mennyire kizsákmányolja ezt az értékes ajándékot. „Sajnálatos azonban, hogy perverz módon ezt a hasznos dolgot, mint például a víz, a kizsákmányolás tárgyává tettük – fogalmazott. – Meggyalázzuk azt, ami alázatos és csendes munkát végez a közjó érdekében. És ahelyett, hogy Isten ezen ajándékát értékesnek tekintenénk, valutává, a spekuláció indítékává és még a zsarolás eszközévé is tesszük.” Idézte Assisi Szent Ferenc Naphimnuszát, amely a vizet „hasznos, alázatos, drága és tiszta” jelzőkkel írja le, és arra buzdított, hogy térjünk vissza ezekhez az értékekhez. Hangsúlyozta, hogy szükséges a vizet mint az Úr ajándékát tisztelnünk és védelmeznünk.

Ferenc pápa figyelmeztetett, hogy ezt a tisztaságot és jóságot veszélybe sodorja az emberi rosszindulat, az önzés és a környezet gondatlan kezelése. „Mindaz a jóság, amelyet a víz a hétköznapi embereknek nyújt, veszélyben van, megtöri a rosszindulat, az önzés és a mások iránti megvetés” – nyomatékosította a pápa.

Az emberiség vízhez viszonyulásának „gyökeres megváltoztatását” szorgalmazva a pápa hangsúlyozta annak fontosságát, hogy felismerjék a víz szerepét az élelmezésbiztonságban és az éghajlat-szabályozásban. Sürgette továbbá a szennyezés elleni közös fellépést az óceánok szépségének és tisztaságának helyreállítása érdekében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria