Ferenc pápa magyar ötvösremek könyvborítót használt a húsvéti vigílián

Kultúra – 2016. április 11., hétfő | 9:01

Az idei húsvét vigíliai szertartás során is az Ozsvári Csaba domborműveivel díszített aranyozott könyvborítót használták az evangeliáriumhoz a Szent Péter-bazilikában.

Az 1991-ben a magyar püspökök ajándékaként a Vatikánba került liturgikus műremeket előbb XVI. Benedek, újabban pedig Ferenc pápa is rendszeresen használja. Így amikor a Szentatya kezébe veszi az evangeliáriumot (evangéliumos könyvet), hogy megáldja a híveket, szemei előtt a Magyarok Nagyasszonya, valamint Szent István, László, Imre és Gellért alakja jelenik meg.

Értékét még inkább emeli, hogy nem csupán egy remekműről van szó, hanem benne az alkotó, Ozsvári Csaba személyes hite is tükröződik: „Műalkotásai hívő lelkéből és hittől áthatott életviteléből forrásoztak. (…) Nem engedett az egyénieskedő vagy túl modern törekvéseknek, hanem mindent a hitvalló egyházművészet élő hagyományainak megfelelően alkotott. Ugyanígy az imaélete, egész magatartása, családi élete arról győztek meg, hogy családját egészen Isten akarata szerint vezette, kiváló édesapa és kiváló férj volt.” – írta róla Karl-Josef Rauber bíboros, volt budapesti nuncius.

Ozsvári Csaba 1963-ban Budapesten született. 1982-től 1987-ig a Magyar Iparművészeti Főiskola ötvös tanszékének hallgatója, diplomamunkája a csempeszkopácsi templom bronzkapuja volt. Főiskolai tanulmányai befejeztével az egyházművészet területén kezdett dolgozni, maradandót alkotva a liturgikus és szakrális művészetben. Munkáját hivatásként élte meg: alkotásaival akarta közelebb segíteni az embereket Istenhez. 1993–1995 között a Váci Egyházmegye megrendelésére készített liturgikus ötvöstárgyakat, majd 1996-ban Paskai László bíboros számára misekönyvet. 1997-ben tíz év munkáiból Officium címmel rendezett kiállítást a budavári Mátyás-templomban. Apor Vilmos boldoggá avatása alkalmából (1997) domborművet készített II. János Pál pápának, az alkotás címe: Vir Dolorum. Joseph Ratzinger bíboros egyik püspöki mellkeresztje is Ozsvári Csaba alkotása 1998-ból. Ugyanebben az évben részt vett a Mai egyházművészet című kiállításon a Római Magyar Akadémián. A következő évben Karl Joseph Rauber apostoli nuncius rendelt tőle liturgikus tárgyakat.

Legismertebb művei közé tartozik az a domborművekkel díszített könyvborító, a magyar egyház hivatalos ajándéka, amelyet II. János Pál pápa magyarországi látogatása alkalmából alkotott. Az aranyozott borítót jelenleg Ferenc pápa is használja, legutóbb az idei húsvéti vigília szertartásán. Ugyancsak sokan láthatták a budapesti városmisszió során a Szent István-bazilika előtt felállított mintegy három méter magas keresztjét, illetve a felújított máriapócsi kegykép alakjait is az ő koronái (glóriái) díszítik. A magyar főpásztorok 2008-as ad limina látogatásuk alkalmával egy Ozsvári-kelyhet ajándékoztak a Szentatyának. XVI. Benedek pápát személyesen is köszönthette 2009. április 1-jén, az általános kihallgatás keretében, és átadhatott neki – a magyarországi Schönstatt Mozgalom tagjai nevében – egy általa készített feszületet, amelyen az egyházat jelképezve a Szűzanya is látható.

Ozsvári Csaba, a magyar egyházművészet kiemelkedő alakja családja és barátai körében 2009. július 9-én Óbudaváron váratlanul elhunyt. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) posztumusz Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott az ötvösművésznek. A kitüntetéssel, melyet Erdő Péter bíboros adott át a művész özvegyének, a testület Ozsvári Csabának az egyházművészet területén maradandót jelentő liturgikus és szakrális alkotásait, valamint küldetésként megélt munkásságát kívánta elismerni.

Forrás és fotó: Magyarországszentszék.blogspot.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria