Ferenc pápa üzenetet küldött a pápai akadémiák ülésére

Ferenc pápa – 2019. december 8., vasárnap | 14:30

December 4-én a Szentatya üzenetet küldött a pápai akadémiák 24. nyilvános ülésére. Ebben az elődei által kijelölt utat követve világít rá Szűz Mária béketeremtő erejére, amely átível a különböző kultúrák fölött.

Idén ünnepli alapításának 60. évfordulóját a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia, melyet Szent XXIII. János pápa hozott létre 1959. december 8-án. Az akadémia olyan hely, ahol a tudás szolgálattá lesz. Az együttműködésből születő és az összefogást megteremtő tudás nélkül ugyanis nem létezik valódi és átfogó emberi fejlődés. Az akadémia a maga területén a szinodalitás tapasztalatát és modelljét adja. Evangelizáló ereje is van, mely az Egyház és küldetése jelenéhez tartozik – írja üzenetében Ferenc pápa.

A 24. nyilvános ülés témája: „Mária a béke útja a kultúrák között”. Ezzel kapcsolatban a pápa visszatekint elődei tanítására, amelyben kiemelt helyen állt a mariológia. XII. Piusz a két világháború drámai tapasztalata után a Szűzanyában mutatta fel a béke fényét a nyugtalan és félelemmel teli emberiség előtt. A II. vatikáni zsinat aztán az Úr Édesanyjában egy emberségben kiemelkedő egyház modelljét látta, amelyből az emberi szív legmélyebb ihleteit meríthetjük.

Szent VI. Pál a Szűzanya és a hívő nép kapcsolatát emelte ki világosan, tudatosan és nagy lelkesedéssel – olvasható a pápai üzenetben. – A kortárs ember, akit a szorongás és a magány nyomaszt, Szűz Máriában lelki békét és megnyugvást talál: a remény győzedelmeskedik a szorongás fölött, a béke felülemelkedik a zaklatottságon. A szeretetközösség erősebb, mint a magány, az öröm legyőzi a fásultságot és az undort. Az öröklét távlatai fölötte állnak az evilági időnek, mint ahogy az élet győzedelmeskedik a halál fölött.

Szent II. János Pál a Megváltó Édesanyjában a megújult találkozás és az újra meglelt testvériség okát és ihletőjét látta. Ezen az úton lépett be ugyanis az Egyház és a világ a harmadik évezredbe. A szent pápa szándéka volt, hogy a mariológia szerepet játsszon az egyetemi teológiai képzésben, valamint a tudományok közötti párbeszédben. II. János Pál Máriát be akarta vezetni korunk fő témái közé. Végül pedig XVI. Benedek arra buzdította a tudósokat, kutassák a mariológia és az Ige teológiája közötti kapcsolatot. A Nemzetközi Pápai Mária Akadémia éppen ezt a célt szolgálja, vagyis az Egyház egyetemes tanítását segíti a mariológiai tudományok kutatásával és koordinálásával – mutat rá üzenetében Ferenc pápa, majd megállapítja: mindezzel nyilvánvaló tanúságot tesz arról, hogy a mariológia jelenléte szükséges a kultúrák közötti párbeszédhez, mert képes táplálni a testvériséget és a békét.

Arról se feledkezzünk el, hogy az evangélium és a kultúra között gyümölcsöző kapcsolat áll fenn, amelybe illeszkedik a pápai akadémiák kitüntetése: idén a rangos elismerést Carmen López Calderón és Ionut-Cătălin Blidar teológusok kapták mariológiai munkájukért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria