Ferenc pápa meglátogatta a lemondott vatikáni csendőrparancsnok családját

Ferenc pápa – 2019. október 18., péntek | 18:21

Ferenc pápa október 15-én, kedden este váratlan látogatást tett Vatikán Városállam Csendőri Testületének volt parancsnoka, Domenico Giani családjánál.

Ferenc pápa kedden kora este, az amazóniai püspöki szinódus délutáni ülése után ellátogatott Domenico Giani vatikáni falakon belüli lakásába, ahol találkozott a Vatikán Városállam Csendőri Testületének volt parancsnokával és családjával. Ez a különleges vizit annak a megbecsülésnek a jele, amelyet Ferenc pápa ki akart fejezni a volt csendőrparancsnok és családja iránt. A találkozásról kiadott tájékoztató szerint Ferenc pápa hosszasan elbeszélgetett a házaspárral és lányukkal. Fiúgyermekük jelenleg az Egyesült Államokban él.

A megelőző napon, október 14-én a Szentszék sajtóközpontja közleményben jelentette be Domenico Giani lemondását, melyet a volt parancsnok annak ellenére hozott meg – a nyilatkozat szerint –, hogy „semmiféle személyes felelősség nem terheli az ügyben”. Lemondásával Giani parancsnok szeretné „biztosítani az ügyész összehangolt vizsgálatának előrehaladását”.

Ferenc pápa „kifejezte megbecsülését a parancsok húszéves elvitathatatlan, hűséges és becsületes szolgálata iránt” – áll a váratlan látogatásról szóló közleményben. Domenico Giani „a legjelesebb tanúságtételt nyújtotta a világ minden részén, továbbá a Szentatya számára mindig  a természetesség és a biztonság légkörét tudta megteremteni”. Ferenc pápa megköszönte az egykori csendőrfőparancsnoknak „a magas szintű szakmai hozzáértést, melyet sokrétű feladataiban nyújtott, nemzetközi szinten is”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria