Ferenc pápa: Ne a látszatra figyeljünk, nyissuk meg szívünket az ima előtt!

Ferenc pápa – 2018. október 16., kedd | 17:40

Óvakodjunk a merev keresztényektől, és tartsuk szívünket nyitva az ima, az alamizsnálkodás és a jó cselekedetek szabadsága előtt – kérte Ferenc pápa október 16-án reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

A Szentatya homíliájában emlékeztetett a napi evangéliumi szakaszra (Lk 11,37–41), amelyben Jézus elítéli azokat, akik a külső látszatra sokat adnak, de a belső, a lelki tisztasággal nem törődnek. Amikor Jézus elfogadja az ebédmeghívást, és nem tartja be a törvény előírását az étkezés előtti kézmosásra vonatkozóan, a farizeus megütközik rajta. Ő azonban keményen válaszol neki. Ferenc pápa rámutatott: a nép szerette Jézust, mert szívükhöz szólt és az érdeküket képviselte. A törvénytudók, írástudók, szadduceusok és farizeusok azonban gyűlölték, és kelepcébe akarták csalni. Ők voltak a „tiszták”.

Ők a puszta formalitást képviselték, de nem volt bennük élet. Ki voltak keményítve, úgymond. Merevek voltak. És Jézus ismerte a lelküket. Ez megbotránkoztat minket, mert ők megütköztek Jézus dolgain, amikor megbocsátotta a bűnöket, amikor szombaton gyógyított. Megszaggatták ruháikat: Ó, micsoda botrány! Nem Istentől való, mert ezt így kell csinálni. Nem törődtek az emberekkel: őket a törvény érdekelte, az előírások, a kategóriák.

Jézus azonban elfogadja a farizeus ebédmeghívását, mert ő szabad, és elmegy hozzá. Amikor pedig a farizeus megütközik azon, hogy viselkedésével áthágja a szabályokat, Jézus így felel: „Ti, farizeusok, tisztán tartjátok ugyan a pohár és a tál külsejét, de belül tele vagytok rablással és gonoszsággal.” Nem szép szavak, igaz? Jézus világosan beszélt, nem volt képmutató. Világosan szólt. És azt mondja: „Miért a külsőt nézitek? Nézzétek meg, mi van belül”. Egyszer úgy fogalmazott: „fehérre meszelt sírok vagytok”. Szép kis bók, nemde? Kívülről szépek, tökéletesek, makulátlanok… Belül viszont tele vannak rablással és gonoszsággal – mondja Jézus. Ő megkülönbözteti a látszatot a belső valóságtól. Ezek a „látszatdoktorok”, akik mindig tökéletesek, de vajon milyenek belül? – tette föl a kérdést a Szentatya.

Ezután Ferenc pápa további példákat hozott az evangéliumból, amikor Jézus megfeddi ezeket az embereket. Ilyen az irgalmas szamaritánus példabeszéde, vagy amikor arról beszél, hogy feltűnően böjtölnek és alamizsnálkodnak. Őket ugyanis a látszat érdekelte – magyarázta a pápa. Jézus ezeket az embereket egy szóval jelöli: képmutatók. Kapzsi lelkűek, gyilkolni képesek. Képesek fizetni azért, hogy megöljenek vagy megrágalmazzanak valakit, mint ahogy manapság szokás. Ma is így megy ez: fizetnek azért, hogy negatív híreket jelentessenek meg, olyan híreket, amelyek másokat besároznak.

Egyetlen szóban összefoglalva a farizeusok, törvénytudók merevek, nem hajlandóak a változásra. A merevség burka alatt azonban mindig valamilyen probléma húzódik, súlyos probléma – mutatott rá a pápa. A jó keresztény álcája alatt, aki mindig ügyel a látszatra, kozmetikázza a lelkét, problémák rejlenek. Ott nincs jelen Jézus. Ott a világ szelleme uralkodik.

Jézus pedig esztelennek nevezi őket, és azt tanácsolja, hogy nyissák meg lelküket a szeretetnek, hogy beléphessen a kegyelem. Az üdvösség ugyanis Isten ingyenes ajándéka. Senki nem üdvözülhet önmagától, senki. Senki nem mentheti meg magát még ezeknek az embereknek a praktikáival sem. Legyetek tehát óvatosak a merev emberekkel. Legyetek óvatosak azokkal a keresztényekkel – világi hívekkel, papokkal, püspökökkel –, akik tökéletesnek, merevnek mutatkoznak. Legyetek résen. Onnan hiányzik Isten Lelke. Hiányzik a szabadság lelkülete. És figyeljünk oda magunkra is, mert ez el kell hogy gondolkodtasson saját életünkről is. Vajon csak a látszatot nézem? És nem változtatok a szívemen? Nem nyitom meg az imádság előtt, az ima szabadsága előtt, az adakozás, a jó cselekedetek szabadsága előtt? – vetette fel kedd reggeli homíliáját zárva Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria