Ferenc pápa reggeli miséjén köszönetet mondott azoknak, akik a nehézségben levőkért imádkoznak

Ferenc pápa – 2020. március 27., péntek | 20:39

Ferenc pápa március 27-én reggel bemutatott szentmiséje elején háláját fejezte ki azoknak, akik aggódnak a betegekért, az idősekért és a családokért, amelyek nem rendelkeznek az önfenntartáshoz szükséges eszközökkel.

A pápa emlékeztetett, hogy ezekben a nehéz időkben sok ember nagyobb aggodalommal fordul mások felé. Imádkoznak másokért, hogy segítséghez jussanak. Ez jó jel! Köszönjük meg az Úrnak, hogy felkelti a hívek szívében ezeket az érzéseket – kérte Ferenc pápa.

Homíliájában a szentlecke (Bölcs 2,1a.12–22) szavaira utalva rámutatott, hogy a Bölcsesség könyvének idézete olyan, mint egy újsághír arról, hogy mi történik majd Jézussal. Szinte egy történelmi összefoglaló, amely előrevetíti a történéseket. A gonoszok megszállottan tönkre akarják tenni Jézust, mert elítéli őket gonosz életmódjukért. Ezért próbára akarják tenni szidalommal és kínzással, majd gyalázatos halálra akarják ítélni.

Nem egyszerű gyűlöletről van szó, hanem könyörtelen dühről, amelyet az ördög gerjeszt. Jóbbal is ezt tette. Az ördög el akarja távolítani az embereket Istentől, hogy tönkretegye Isten művét. Ezt látjuk abban, ahogy Jézust megtámadja, de a keresztények üldözésében is. Az ördög a legkifinomultabb eszközöket alkalmazza, hogy a keresztényeket a hitük elhagyására vezesse és eltávolítsa őket Istentől. Ez valóban ördögi!

Hogyan válaszoljunk erre a törekvésre? – tette fel a kérdést a pápa. Ennek két módja van: a párbeszéd és a csend. Azt kell tennünk, amit Jézus tett: az evangéliumban látjuk, hogy felemelte szavát, de amikor tudta, hogy a szavak nem vezetnek jóra, hallgatott. A dühvel szemben csendben maradt és felvállalta keresztjét. A csend a düh kisebb megnyilvánulásaira is válasz lehet mindennapi életünkben, például a pletykával szemben. Mások háta mögött róluk pletykálni zaklatásnak minősül, persze nem olyan erős, mint az üldözés, de mégis tönkretesz másokat. Kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy küzdjünk a gonosz lélek ellen, továbbá, hogy tudjunk párbeszédet folytatni, amikor kell, de a dühvel szemben legyen bátorságunk csendben maradni és hagyni, hogy mások beszéljenek – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria