Ferenc pápa részvétét fejezte ki a földrengés sújtotta Indonéziának

Ferenc pápa – 2021. január 16., szombat | 11:00

Több tucat halálos áldozata és több száz sérültje van annak a nagyerejű földrengésnek, amely január 14-én éjjel pusztított Indonéziában. Ferenc pápa Isten áldását kérte az áldozatokra, a sebesültekre és a gyászolókra.

A Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés következtében keletkezett földcsuszamlás több falut maga alá temetett. Az elektromos áram hiánya nehezíti a mentési munkálatokat, a segítségnyújtást és a kommunikációt. A nemzeti Caritas részéről azonnal megérkezett a segítség: „Mamuju és Poliwali helyi plébániái úgy döntöttek, hogy sürgősségi központot nyitnak, hogy befogadják a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő embereket, akiknek a száma már eléri a 15 ezret” – nyilatkozta Fredy Rante Taruk atya, az indonéziai Caritas igazgatója. Közben számos önkéntes sietett a leginkább sújtott területekre, hogy információkat és adatokat gyűjtsenek, felmérve, hogy mire van a legnagyobb szükség.

A mentési munkálatokat a Covid-19-világjárvány is nehezíti. Indonézia ugyanis Délkelet-Ázsia leginkább veszélyeztetett országa, csaknem 900 ezer koronavírusos esettel és több mint 25 ezer halottal. Az olasz Caritas, amely évek óta aktív Indonéziában, karöltve a helyi szervezettel, emlékeztet rá, hogy a honlapján megjelölt utasítások szerint lehet támogatni a segítségnyújtást. „Alapvető, hogy minden erőfeszítést megtéve a lehető leggyorsabban eljussunk a peremvidékekre és a leginkább sújtott közösségekhez, abban a reményben, hogy az idő múlásával nem növekszik az áldozatok száma és nem súlyosbodnak a keletkezett károk”.

A pápa Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával küldött táviratában fejezte ki őszinte együttérzését Piero Pioppo érseknek, az indonéziai apostoli nunciusnak. Arra kérte a főpásztort, hogy továbbítsa üzenetét az ország egyházi és polgári hatóságainak, tájékoztassa őket arról, hogy a pápa szomorúan értesült a nagyerejű földrengés okozta tragikus halálesetekről és az anyagi károkról. Őszinte együttérzését fejezi ki mindenkinek, akit ez a természeti katasztrófa sújtott. Imádkozik az elhunytak örök nyugalmáért, a sebesültek gyógyulásáért és a gyászolók vigaszáért. Különösen bátorítja a polgári hatóságokat és mindenkit, akik részt vesznek a sebesültek felkutatásában és a mentési munkálatokban. Végül táviratában Ferenc pápa mindenkire kéri az erő és a remény isteni áldását.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria