Ferenc pápa részvétét fejezte ki a máltai újságírónő tragikus halálát követően

Ferenc pápa – 2017. október 20., péntek | 16:00

Államtitkára, Pietro Parolin bíboros aláírásával Ferenc pápa október 20-án, pénteken részvéttáviratot küldött Charles J. Scicluna máltai érseknek.

A Szentatya szomorúan értesült Daphne Caruana Galizia tragikus haláláról, és felajánlja imáit az elhunyt örök nyugalmáért, részvétét nyilvánítja a gyászoló hozzátartozóknak. A pápa lélekben közel érzi magát a máltai lakossághoz ebben a nehéz időben, és Isten áldásáért fohászkodik a nemzet számára.

* * *

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónővel – aki korábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét – célzott merényletben végeztek október 16-án, hétfőn a szigetállam északi részén, Bidnija kisváros közelében, néhány méterrel az otthona mellett. Az 53 éves Galiziát az autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg, mely a gépjármű indításakor robbant fel. Másnap több százan követeltek igazságot a meggyilkolt újságírónő ügyében.

Galizia tárta fel többek között a hazája és az úgynevezett panamai offshore-botrány közötti összefüggéseket. Egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat miniszterelnök és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában.

Forrás: Vatikáni Rádió; MTI

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria