Ferenc pápa romániai látogatásáról egyeztettek Bukarestben

Kitekintő – 2017. november 17., péntek | 17:00

Ferenc pápa romániai látogatásának lehetősége, az oktatási és kulturális együttműködés erősítése volt a témája Paul Richard Gallagher érsek, az Apostoli Szentszék államközi kapcsolatainak titkára, és Teodor Meleșcanu román külügyminiszter november 14-i bukaresti találkozójának.

A vatikáni külügyminiszteri feladatokat ellátó érsek hivatalos látogatása alkalmával találkozott a román kormány és a törvényhozás képviselőivel, majd este szentmisét mutatott be a fővárosi Szent József-székesegyházban.

A Vatikáni Sajtószolgálat, mely a román külügyminisztérium tájékoztatását adta közre, elmondta: a felek a találkozó során egyeztettek Ferenc pápa romániai látogatása megszervezésének lehetőségéről is. A kétoldalú találkozón Meleșcanu kiemelte, hogy mekkora lehetőség rejlik az oktatási és kulturális együttműködés elmélyítésében, a Katolikus és az Ortodox Egyház kapcsolatának megerősítésében. A román diplomácia vezetője azt mondta, nagyon hálás a Katolikus Egyháznak, amiért számos román vallási közösséget befogadott Nyugat-Európában, legyen szó ortodoxokról vagy katolikusokról.

Ioan Robu bukaresti érsek májusban úgy nyilatkozott, majdnem teljesen biztos, hogy Ferenc pápa jövőre ellátogat Romániába, amikor hét görögkatolikus mártír boldoggá avatását is tartják.

Paul Richard Gallagher romániai látogatásának apropóját az adta, hogy 2017-ben ünneplik az Apostoli Szentszék és Románia közötti konkordátum aláírásának 90. évfordulóját, továbbá a római Pio Romeno Pápai Kollégium alapításának 80. évfordulóját.

Forrás és fotó: News.va; Catholica.ro

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria