Ferenc pápa a salvadori zarándokokhoz: A vértanúk megerősítő szentsége jel

Ferenc pápa – 2018. október 15., hétfő | 15:44

A vasárnapi szentté avatásra érkezett salvadori zarándokokat Ferenc pápa másnap, október 15-én fogadta a VI. Pál aulában. Mintegy ötezren köszöntötték kitörő tapssal a dél-amerikai pápát, aki honfitársukat, Óscar Romero püspököt, San Salvador vértanú főpásztorát a szentek közé iktatta.

A hat és félmilliós lakosú közép-amerikai ország egyháza érthetően nagy lelkesedéssel fogadta a szentté avatást, így kiemelkedően nagy számban érkeztek hívek Rómába, hogy jelen lehessenek az Üdvözítő nevét viselő ország egyháztörténetének eddigi talán legnagyobb eseményén.

Ferenc pápa szeretettel köszöntötte Salvador püspökeit, papjait és híveit. Óscar Romero tökéletesen megtestesítette a Jó Pásztor képét, aki életét adja juhaiért. Szentté avatása révén mind többen találkozhatnak példájával és bátorításával. Példamutató a szeretete azok iránt, akik Isten irgalmára szorulnak – fogalmazott a pápa.

A jelen lévő papokat és szerzeteseket a Szentatya a hivatásukra emlékeztette, buzdítva őket, hogy az új szent példája nyomán éljék meg szolgálatukat, a „pueblo sacerdotal”, a papi nép szolgáiként, hűen ahhoz a meghíváshoz, amit Jézustól, az örök és egyetlen Főpaptól kaptak. Szent Óscar Romero úgy látta, hogy a papok két nagy szakadék között állnak: egyfelől Isten végtelen irgalmassága, másrészt pedig az emberek végtelen nyomorúsága veszi őket körül. Azon kell tehát fáradhatatlanul dolgozni, hogy az isteni megbocsátás végtelen vágya elérje az embereket, és nyissa meg a szívüket egymás iránt – hangsúlyozta a pápa.

A salvadori és más latin-amerikai országok zarándokaihoz szólva Ferenc pápa Szent Óscar Romero vértanúságát emelte ki, mely kivétel nélkül mindenkinek szóló üzenet. A szent nyomatékkal hirdette, hogy minden katolikus tanúságtevő, ahogy a mártír szó mutatja: tanúságtevője Isten emberekhez intézett üzenetének. Isten jelen szeretne lenni minden egyes ember életében, és arra hív minket, hogy hirdessük a szabadság üzenetét az egész emberiségnek. Szabadulást csak benne nyerhetünk, amennyiben megszabadulunk a bűntől, a gonosztól és a gyűlölettől.

A Szentatya utalt arra, hogy ez nem könnyű, és éppen ezért van szükség az imádságra, az Istennel és az Egyházzal való közösségre. Óscar Romero arra tanít bennünket, hogy Isten és az Egyház nélkül ez nem lehetséges. Idézte a pápa a salvadori püspök egyik homíliájának gondolatát, amelyben a „vértanúk megerősítő szentségéről” szólt. Ehhez a Szentlélek erejét kapták, amint azt az első keresztények vették püspökeik és a pápa kezéből. Mi pedig tegyük fel vele együtt magunknak a kérdést: „Készek vagyunk-e életünket adni Krisztusnak?”

Beszéde végén Ferenc pápa üdvözletét küldte Isten Salvadorban zarándokló szent népének, amely élő hite mellett számos nehézséggel, a megosztottság és a háborúk csapásával néz szembe. Sokaknak el kellett hagyniuk szülőföldjüket, hogy másutt jobb jövőt keressenek. Szent Óscar Romero emléke kivételes alkalom arra, hogy a béke és a megbékélés üzenetét közvetítse Latin-Amerika minden népe számára – fogalmazott a pápa; végül örömmel kérte Szűz Mária, a Béke Királynője gondoskodó gyengédségét és az Úr áldását Salvador népe számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria