Ferenc pápa szolidaritását fejezte ki a Chilében pusztító tűzvész miatt

Ferenc pápa – 2017. január 27., péntek | 10:56

Chile középső régióiban az utóbbi idők legsúlyosabb tűzvésze tombol, amelyben hatan – két rendőr és négy tűzoltó – életüket vesztették. A szentatya Santiago Silvának, az ország püspöki konferenciája elnökének címzett üzenetében együttérzéséről biztosította a katasztrófa sérültjeit és károsultjait.

A pápa imádkozik az elhunytakért, erőt és vigasztalást kér Istentől azoknak, akiket ez a csapás sújt. Könyörög az Úrhoz, mindenkiben ébressze fel a szolidaritás érzését, hogy ezekben a nehéz pillanatokban hatékonyan működjenek együtt nagylelkűen és szeretettel annak érdekében, hogy enyhítsék a fájdalmat és legyőzzék ezt a szerencsétlenséget – olvasható a Pietro Parolin vatikáni államtitkár kézjegyével ellátott dokumentumban.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb tűzvésze pusztít Chilében, ahol rendkívül forró és szeles nyár van. A fővárostól délre a ritkán lakott O’Higgins és El Maule régiókban közel 2400 négyzetméteres területet érint a tűz. A chilei hatóságok szükséghelyzetet hirdettek: több mint négyezer embert kitelepítettek otthonaikból. Több ezer hektár erdő égett le, és hatalmas állatállomány pusztult el.

Chile felhívással fordult a latin-amerikai államokhoz, hogy biztosítsanak repülőgépeket és helikoptereket a lángok eloltásához. Az Egyesült Államok egy Boeing 747-es repülőgéppel sietett az ország segítségére: ez huszonkétszer több mennyiségű vizet képes szállítani, mint egy átlagos tűzoltó repülőgép. A chilei hatóságok nyomozást indítottak, mert úgy tűnik, hogy egyes helyeken szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria