Ferenc pápa találkozója a Scholas Occurentes Nemzetközi Mozgalom tagjaival

Ferenc pápa – 2022. május 22., vasárnap | 13:30

A Pápai Orbán Egyetem dísztermében tartották május 19-én, csütörtökön a Szentatya és a nemrég pápai elismerést nyert Scholas Occurentes mozgalom tagjainak találkozóját, amelyen a művészet, a zene és a sport világának ismert személyiségei is jelen voltak. „A nők költészetéből, bátorságából merítve mentsük meg a bolygót” – buzdított az eseményen a pápa.

A nemzetközi mozgalmat hivatalosan május 19-én indították el a Vatikánban. Ferenc pápa saját kezűleg aláírt rendeletében megerősítette, hogy a Scholas Occurentes nemzetközi pápai alapítványt hivatalosan is ismerjék el nemzetközi magántársulatként.

A nemzetközi mozgalom elindítása alkalmából a világ számos pontjáról érkezett ötven fiatal együtt ünnepelt a Szentatyával. Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Spanyolország, Haiti, Olaszország, Mexikó, Panama, Paraguay, Portugália képviseletében jöttek el a fiatal résztvevők, akikre azt a feladatot bízta a pápa, hogy kötelezzék el magukat a teremtésvédelemben, dolgozzanak ki társadalmi és környezetvédelmi hatású projekteket közösségeikben.

Ma számos kihívás előtt állunk ezen a téren, mondták el a fiatalok a Szentatyának, majd megígérték, hogy mindkét kontinensen hirdetni fogják az evangéliumot, és arra buzdítják az embereket, hogy óvják meg közös otthonunkat. Köszönetet mondtak a Scholas Occurentes mozgalomnak, amiért ehhez a feladathoz rendelkezésükre bocsátják a megfelelő eszközöket.

A találkozón jelen volt a U2 ír popegyüttes frontembere, Bono Vox (Paul David Hewson), aki megköszönte a szervezőknek, hogy részt vehetett a Laudato si’ iskolájában, a találkozás kultúrájának előmozdításáért, valamint azért, hogy Ferenc pápa nemzetközi nevelői mozgalommá emelte a Scholas-hálózatot. Bono kérdésére válaszolva Ferenc pápa kiemelte, hogy általában anyaföldről, nem apaföldről szokás beszélünk. „A nőknek természetes adottságuk van a dolgok megváltoztatására” – szögezte le a Szentatya, utalva a Teremtés könyvének első fejezeteire.

Az egyik lány, Irene kérdésére, hogy miért a Scholast választotta a Laudato si’  szóvivőjéül a világban, a pápa kifejtette, hogy az enciklika megismertetéséhez költészetre és bátorságra van szükség. A költészetet az életben nem a könyvekből tanuljuk, hanem a munkával, a természet szemlélésével. Ferenc pápa úgy fogalmazott: a nők hivatása, hogy életet adjanak; most a túlélésről van szó, a természetvédelem pedig harc a harmóniáért, amiről pedig a nők többet tudnak.

A találkozón bemutatták a Szentatyának a Scholas Occurentes további kezdeményezéseit és projektjeit, amelyeket a világ különböző részein hoznak létre a művészet, a sport és a technológia kiemelkedő alakjaival, valamint a civil társadalom képviselőivel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria