Ferenc pápa Úrangyala imádsága Materában: Kérjük Mária közbenjárását a szenvedőkért

Ferenc pápa – 2022. szeptember 25., vasárnap | 18:30

Szeptember 25-én a Szentatya a Materában bemutatott szentmise végén imádkozta el a vasárnapi szokásos Úrangyalát. Megemlékezett Mianmarról, Ukrajnáról, Kamerunról, a migránsokról és a menekültekről, és imádságában „több születést, több gyermeket” kért Olaszország számára.

Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Most, a szentmise végén szeretnék köszönetet mondani mindnyájatoknak, akik részt vettetek rajta, képviselve Isten Olaszországban élő szent népét. És hálás vagyok Zuppi bíborosnak, aki szóvivőtök volt. Gratulálok a matera-irsina-i egyházmegyei közösségnek a szervezés és befogadás terén tanúsított erőfeszítéseiért; és köszönetet mondok mindazoknak, akik ennek az eucharisztikus kongresszusnak a sikerén dolgoztak.

Most, mielőtt befejeznénk a misét, forduljunk Szűz Máriához, az eucharisztikus asszonyhoz. Bízzuk őrá az Olaszországban élő egyház útját, hogy minden közösségben érezhető legyen Krisztusnak, a mennyből alászállt élő kenyérnek az illata! Hadd kérjek Olaszország számára több születést, több gyermeket. És kérjük az ő anyai közbenjárását a világ legsürgetőbb szükségleteiért!

Különösen Mianmarra gondolok. Ezt a nemes országot több mint két éve súlyos fegyveres összecsapások és erőszakos cselekmények sújtják, melyek sok emberéletet követeltek, és amelyek miatt sok ember volt kénytelen máshová költözni. Ezen a héten eljutott hozzám azoknak a gyászoló embereknek a híre, akik egy lebombázott iskolában meghalt gyermekeket siratnak. Szemlátomást manapság ez a divat a világban: az iskolák bombázása! Ne találjon süket fülekre ezeknek a kicsinyeknek a kiáltása! Nem történhetnek ilyen tragédiák!

Mária, a béke királynője, vigasztalja meg a sokat szenvedett ukrán népet, és nyerje el a nemzetek vezetőinek az akaraterőt, hogy azonnal hatékony kezdeményezéseket találjanak, melyek véget vetnek a háborúnak.

Csatlakozom a kameruni püspökök felhívásához, hogy engedjék szabadon a mamfei egyházmegyében elrabolt személyeket, köztük öt papot és egy szerzetesnővért. Imádkozom értük és a bamendai egyháztartomány népességéért: az Úr adjon békét az emberek szívének és eme drága ország társadalmi életének!

Ezen a vasárnapon tartja az Egyház az elvándorlók és menekültek világnapját, melynek idei témája: „A jövő alakítása a migránsokkal és menekültekkel”. Újítsuk meg elkötelezettségünket, hogy Isten terve szerint építjük a jövőt: olyan jövőt, amelyben minden ember megtalálja a helyét, és minden embert tiszteletben tartanak; amelyben a migránsok, a menekültek, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek és az emberkereskedelem áldozatai békében és méltósággal élhetnek. Mert Isten országa velük valósul meg, kizárás nélkül. És ezeknek a testvéreknek köszönhető, hogy a közösségek szociális, gazdasági, kulturális és lelki értelemben növekedni tudnak; a különböző hagyományok megosztása pedig gazdagítja Isten népét. Mindnyájan kötelezzük el magunkat egy befogadóbb és testvéribb jövő építése mellett! A migránsokat befogadni, kísérni, támogatni és integrálni kell.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria