Ferenc pápa üzenetet küldött a környezetvédelmi világnapon tartott tanácskozásra

Ferenc pápa – 2020. június 7., vasárnap | 17:31

1972. június 5-én nyílt meg Stockholmban Ember és bioszféra címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A konferencia június 5-ét környezetvédelmi világnappá nyilvánította. Idén Bogotában tartották volna a világnap alkalmából megrendezett nemzetközi tanácskozást, amit azonban a koronavírus-járvány miatt online rendeztek meg.

Ferenc pápa Iván Duque Márquez kolumbiai elnökhöz címezte üzenetét a környezetvédelmi világnap alkalmából. Ebben hangsúlyozza, hogy a környezet védelme és a biodiverzitás tiszteletben tartása mindenkit érintő témák. „Nem tehetünk úgy, mintha egészségesek lennénk egy beteg világban. A Földanyának okozott sebek bennünk is véreznek. Az ökológiai rendszerek védelméhez arra van szükség, hogy a jövőbe tekintsünk és ne csak a jelenlegi pillanattal legyünk elfoglalva vagy csak a gyors és könnyű hasznot keressük, hanem törődjünk az élettel és annak megóvásával mindenki javára.”

Földünk jelenlegi helyzete rávilágít a helyzet súlyosságára – mutat rá a Szentatya. – Nem állhatunk némán annak láttán, hogy milyen nagy árat fizetünk az ökológiai rendszerek elpusztításáért és kizsákmányolásáért. Nem fordíthatjuk el tekintetünket, és nem maradhatunk közönyösek a jelek iránt, amelyek rámutatnak, hogy a profit iránti mohóság miatt milyen visszaélések történnek a Föld ellen, amiket gyakran a fejlődés nevében követnek el.

Van lehetőségünk arra, hogy visszafordítsuk a folyamatokat és elkötelezzük magunkat egy jobb, egészségesebb világért, amelyet majd tovább adhatunk a jövő nemzedékeinek. Minden rajtunk múlik, csak akarni kell!

– figyelmeztet a pápa.

A közelmúltban ünnepeltük a Laudato si’ kezdetű enciklika megjelenésének ötödik évfordulóját. A dokumentum felhívja a figyelmet a Földanya kiáltására. Ferenc pápa mostani üzenetében ismételten arra biztat mindenkit, hogy kapcsolódjon be az általa meghirdetett különleges évbe, amely során nagyobb elkötelezettséget vállalunk közös otthonunk védelmére, valamint a sérülékenyebb és a peremre szorult testvéreink segítésére.

Levele végén a pápa annak a reményének ad hangot, hogy a környezetvédelmi világnap alkalmából megrendezett online nemzetközi tanácskozás elősegíti egy élhetőbb világ és egy emberségesebb társadalom építését, amelyben mindannyiunknak van helye, és senkit sem hagyunk lemaradni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria