Ferenc pápa: Várjuk, ismerjük fel és őrizzük meg a vigaszt!

Ferenc pápa – 2017. szeptember 25., hétfő | 17:40

Fohászkodjunk az Úrhoz, hogy tanítsa meg nekünk a vonzódást a megváltás felé – imádkozott Ferenc pápa szeptember 25-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise során.


Ferenc pápa az első olvasmányról elmélkedett, amely arról az időről szól, amikor Izrael népe kiszabadul a fogságból. Az Úr meglátogatta népét, és visszavezette Jeruzsálembe. A „látogatás” szó fontos az üdvösségtörténetben, mert minden szabadulás, Isten minden megváltó cselekedete egy látogatás.

Amikor az Úr meglátogat bennünket, örömet ad nekünk, vagyis a vigasz állapotába vezet bennünket. „Könnyezve vetettünk”, de most az Úr lelki vigaszt ad nekünk. A vigasz pedig nemcsak egy adott pillanatban érkezik, hanem minden keresztény lelki életének jellemző állapota is. Az egész Biblia ezt tanítja nekünk – hangsúlyozta Ferenc pápa, és arra buzdított, hogy várjuk Isten látogatását. Hozzátette: vannak gyenge és erősebb pillanataink, de az Úr mindig érezteti velünk jelenlétét lelki vigaszával és azáltal, hogy örömmel tölt el bennünket.

Ezt az eseményt minden erény legalázatosabbjával várjuk: a reménnyel, amely mindig kicsi, de sokszor erős, rejtve van, mint a parázs a hamu alatt. A keresztény ember az Istennel való találkozás és a vigasz vonzásában él. Az Úrral való találkozás vigaszt nyújt. Ha a keresztény ember nem e találkozás vonzásában él, akkor „bezárkózott”, az élet „raktárába” került anélkül, hogy tudná, mit tegyen. A pápa arra hívott, ismerjük fel az igazi vigaszt, mert vannak hamis próféták, akik úgy tűnik, hogy megvigasztalnak bennünket, valójában azonban becsapnak. A vigasz nem megvásárolható öröm – figyelmeztetett a Szentatya.

Az Úr vigasza megérint és megmozdít bennünk valamit, feltölt szeretettel, hittel és reménnyel, és könnyekre fakaszt bűneid miatt. Amikor Jézusra és szenvedésére tekintünk, Jézussal sírunk… A vigasz egyben felemeli lelkünket a mennyei, isteni dolgokhoz, és megnyugtatja a lelket az Úr békéjében. Ez az igazi vigasz. Ez nem szórakozás. A szórakozás nem rossz dolog, emberek vagyunk, szükségünk van rá – tette hozzá Ferenc pápa. A vigasz azonban eltölti az embert, érezhető benne Isten jelenléte, és felismerjük, hogy az Úr az.

Ferenc pápa emlékeztetett: mondjunk köszönetet az Úrnak, amiért eljön és meglátogat minket, hogy segítsen előrehaladni, remélni, hordozni a keresztet. Végül arra buzdított, őrizzük meg a kapott vigaszt. Az igaz, hogy a vigasz erős, és nem tudjuk eredeti erejében megőrizni, de nyomokat hagy maga után. Ezeket a nyomokat őrizzük meg emlékezetünkben. Őrizzük meg úgy, ahogy a nép megőrizte szabadulását. Visszatértünk Jeruzsálembe, mert Ő megszabadított minket. Várjuk, ismerjük fel és őrizzük meg a vigaszt! Amikor pedig elmúlik a vigasz erős pillanata, mi marad utána? A béke, ami a vigasz legmagasabb szintje – nyomatékosította Ferenc pápa hétfő reggeli homíliájában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria