Ferenc pápa a vatikáni karácsonyi koncert fellépőit fogadta

Ferenc pápa – 2018. december 15., szombat | 17:57

Karácsonyi koncertet rendeznek a zene és a szolidaritás jegyében a vatikáni VI. Pál aulában december 15-én, szombaton; a pápa december 14-én, pénteken fogadta a fellépő művészeket, akikkel megosztotta a nevelésről vallott nézeteit.

A Szentatya beszédében kiemelte, a karácsony mindig újdonság, mert arra hív, hogy újjászülessünk a hitben, megnyíljunk a reményre, és újra lángra lobbantsuk a szeretetet. Idén a karácsony arra hív minket, hogy az elvándorlók, menekültek helyzetéről elmélkedjünk. Jézus is egy „másik helyről” érkezett: az Atyaistenben lakozott a Szentlélekkel, szeretetközösségben a bölcsességgel, világossággal és szeretettel, amelyeket el akart hozni a világba. Emberként megmutatta nekünk a szeretet útját, ami az alázattal végzett szolgálat, egészen az élet feláldozásáig.

Heródes erőszakos haragja elől a Szent Család Egyiptomba menekült. A kis Jézus a mai menekültekre emlékeztet bennünket, akik között rengeteg gyermek van, az emberi igazságtalanságok védtelen áldozatai. Az Egyház erre a tragédiára számos szolidaritási, segítségnyújtási, befogadási kezdeményezéssel válaszol. Nagyobb koordinációra van szükség, és szervezettebb cselekvésre – fogalmazott a pápa. – Mindenekelőtt oktatási hálózatokat kell építeni, hogy az elvándorlók, menekültek között a legkisebbeket taníthassuk. Nekik is szükségük van a képzésre, hogy később munkát tudjanak vállalni, és felelős állampolgárként hozzá tudjanak járulni a közjóhoz. Ez a hálózatépítés lehetővé teszi az emberek számára, hogy újra talpra álljanak, és teljes méltósággal folytassák útjukat, hasznosítva tehetségüket és szorgalmukat. A hálózatépítés által szélesre lehet tárni a menekülttáborok kapuit, hogy a fiatalok be tudjanak illeszkedni az új társadalomba.

A vatikáni karácsonyi koncert bevételeiből két nevelési projektet finanszíroznak majd: a szaléziak Don Bosco Missziójának egy ugandai menekülttáborban végzett munkáját, melynek keretében dél-szudáni gyermekeket oktatnak, és a Scholas Occurrentes pápai alapítvány iraki tevékenységét, melynek keretében Erbílben foglalkoznak a menekült gyerekekkel.

A szaléziak 2017-ben hozták létre a menekülttábort Palabekben, melyben mintegy 40 ezren élnek; a fiatalok szakmai képzését kívánják támogatni az összegből; Irakban szintén a menekülttáborokban élő fiataloknak szerveznek majd programokat a támogatásból.

Az Egyház misszióját mindig is kifejezte a művészek kreativitása és zsenialitása. Műveikkel ugyanis minden korban sikerült fordulatot elérniük az emberi lelkiismeretben. Ezért a pápa köszönetét fejezte ki a jelen levő művészeknek, s arra buzdította őket, hogy folytassák munkájukat, és lobbantsák lángra minden szívben a karácsony melegét és gyengédségét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria