Ferenc pápa videoüzenetet küldött a dubaji nemzetközi kormányzati találkozóra

Ferenc pápa – 2019. február 11., hétfő | 16:09

Január 10–12-ig tartják az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban a kormányzati szervek nemzetközi találkozóját, a World Government Summitot. Az eseményre Ferenc pápa üzenetet küldött.

A World Government Summit a kormányzati szervek, valamint a nemzetközi és tudományos szervezetek legrangosabb nemzetközi találkozója, melyen a különböző intézmények küldöttei a kormányzás új gyakorlati módszereiről és a közszolgálat fejlesztésének új lehetőségeiről tárgyalnak. A csúcstalálkozóra küldött videoüzenetében Ferenc pápa arra buzdítja a résztvevőket, hogy ne a jelen közvetlen érdekeire tekintsenek, hanem a jövőbe nézzenek, szem előtt tartva az együtt lakott bolygó sorsát.  

A Szentatya jó munkát kíván a résztvevőknek, majd megosztja az Egyesült Arab Emírségekben tett közelmúltbéli útjának tapasztalatait. Az ország, mely szeretettel fogadta őt, modern ország, mely a jövőbe tekint, de nem feledkezik meg a gyökereiről sem. A pápa megállapítja, hogy ebben az országban konkrét tényekké és megfogható kezdeményezésekké válnak az olyan kifejezések, mint a tolerancia, a testvériség, a kölcsönös tisztelet és a szabadság. „Láttam pusztában kihajtó és felnövekvő virágokat, és azzal a reménnyel tértem haza, hogy a világ megannyi pusztaságai is így virágozhatnak. Azt hiszem, hogy mindez lehetséges, ha együtt, egymás mellett gyarapítjuk, nyitottan és kölcsönös tisztelettel, készen arra, hogy magunkra vegyük mindenki gondját, melyek a mai globális világban léteznek.”

Ferenc pápa ígéri, hogy ezekben a napokban sokat gondol a tanácskozás résztvevőire, akik olyan alapvető témákkal foglalkoznak, mint a politika kihívásai, a gazdaság fejlődése, a környezetvédelem és az új technológiák alkalmazása. A Szentatya azt ajánlja, hogy megfontolásaik középpontjában ne az a kérdés álljon, hogyan lehetne a legtöbbet kiaknázni az adott lehetőségekből, sokkal inkább a világ közös építésének lehetőségeit keressék. Inkább a népekre és az emberekre gondoljanak, semmint a tőkére és a gazdasági érdekekre. Ez a szemlélet ugyanis nem csak a holnapra tekint, hanem a jövőre és arra a felelősségre, mely mindenkire hárul: ezt a világot környezeti és morális károsodás nélkül kell hátrahagynunk az utánunk jövőknek. 

A pápa üzenetében utal Laudato si’ kezdetű enciklikájára is, mely szerint a fenntartható fejlődés szolidaritás nélkül elképzelhetetlen. A jó, ha nem közös, nem is jó valójában, ezért ma igazi párbeszédre van szükség, mert a másik ember nélkül nincs jövő a magunk számára sem – hangsúlyozza a Szentatya. Végül azt kívánta a World Government Summit résztvevőinek, hogy hallják meg a népek, a szegények kiáltását, és foglalkozzanak a gyermekek helyzetével.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria