Ferenc pápa a világ vezetőihez: „Isten nevében kérem…”

Ferenc pápa – 2021. október 20., szerda | 17:25

A népi mozgalmak negyedik világtalálkozójának résztvevői számára küldött – október 16-án, szombaton közzétett – spanyol nyelvű videoüzenetében Ferenc pápa határozott felhívást intéz a világ vezetőihez, hogy dolgozzanak egy igazságosabb, támogatóbb és testvéri világért. A rendezvényt az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma szervezte.

A pápa kéri a szegény országok adósságainak elengedését, a fegyverkezés leállítását, az agresszió és a szankciók megszüntetését, a szabadalmak liberalizálását, hogy mindenki hozzáférhessen a koronavírus elleni vakcinához.

A pandémia után álmodjunk együtt egy jobb világról, és próbáljuk meg leküzdeni azt az ellenállást, amely megakadályozza az egész emberiséggel és a teremtéssel harmóniában lévő, jó életet, amelyet csak a szabadság, az egyenlőség, az igazságosság és a méltóság révén érhetünk el – biztat Ferenc pápa videoüzenetében, és Isten nevében arra kéri a politikai és gazdasági hatalommal rendelkezőket, hogy változtassák meg a gazdaság „halál rendszerét” és

változtassák meg a fennálló helyzetet, hogy Isten álmai – amelyeket mindannyiunkról, Isten gyermekeiről álmodik – átjárhassák a mi álmainkat.

A pápa a konferencia résztvevőit „társadalmi költőknek” nevezi, és köszönetet mond nekik mindazért, amit tesznek és amit lelepleznek, továbbá utal az élelmiszerválságra, amely idén 20 millió embert érint, és áldozatainak száma meghaladhatja a világjárvány áldozatainak a számát. A pápai üzenet arra szólít fel, hogy fordítsuk át azt a jelenséget, amelyet az Egyház társadalmi tanítása a „bűn struktúrájának” nevez. Nem elegendőek a még mindig szükséges személyi változások, és

elengedhetetlen, hogy változtassunk azokon a társadalmi-gazdasági modelleken, amelyek sok esetben elvesztették emberi arcukat.

Ferenc pápa azt kéri, hogy lépjünk ki a passzív elfogadás gondolkodásmódjából, mely azt állítja, hogy „nincs alternatíva” és hogy „ez az egyetlen lehetséges rendszer”.

A Szentatya videoüzenetének legerőteljesebb része az a tizenegy konkrét felhívás, melyet az élet különböző területeit irányító felelősökhöz intéz, és mindannyiszor „az Isten nevében kérem mindenkitől” formulával vezet be:

„Isten nevében kérem a nagy laboratóriumokat, liberalizálják a szabadalmakat. Tegyenek gesztust az emberiségnek és tegyék lehetővé minden ország, minden nép, minden ember számára, hogy hozzáférjen a védőoltáshoz. Vannak országok, ahol a lakosok mindössze három-négy százaléka kapott védőoltást.

Isten nevében kérem a pénzügyi csoportokat és a nemzetközi hitelszervezeteket, tegyék lehetővé a szegény országok számára, hogy biztosítsák népük alapvető szükségleteit, és

engedjék el azokat az adósságokat, amelyeket gyakran e népek érdekei ellenére halmoztak fel.

Isten nevében kérem a nagy ásványianyag- és olajkitermelő társaságokat, az erdőgazdálkodás, az ingatlanpiac és a mezőgazdaság vállalkozásait, hogy hagyják abba az erdők, vizes élőhelyek és hegyek pusztítását, hagyják abba a folyók és tengerek szennyezését, amivel az embereket és ételeiket mérgezik.

Isten nevében kérem a nagy élelmiszeripari vállalatokat, hogy hagyják abba a monopolizáló termelési és forgalmazási struktúrák bevezetését, amelyek megemelik az árakat, és végül maguknak tartják meg az éhezők kenyerét.

Isten nevében kérem a fegyvergyártókat és az emberkereskedőket, hogy

teljes mértékben szüntessék be tevékenységüket, amely erőszakot és háborút szít, gyakran geopolitikai játszmák révén, amelyek emberek millióinak életét követelik.

Isten nevében kérem a technológiai óriásvállalatokat, hogy hagyják abba az emberek törékenységének és sebezhetőségének kihasználását a nyereség érdekében, és azt, hogy nem veszik figyelembe, mennyire elharapózik a gyűlöletbeszéd, az álhírek, az összeesküvés-elméletek és a politikai manipuláció jelensége.

Isten nevében kérem a távközlési óriáscégeket, hogy

liberalizálják az oktatási tartalmakhoz való hozzáférést és a tanár–diák internetes kapcsolatot, hogy a szegény gyerekek karanténban is részesülhessenek oktatásban.

Isten nevében kérem a tömegtájékoztatási eszközök működtetőit, hogy vessenek véget a post-truth logikájának („posztigazság” – olyan körülményeket jelöl, amelyek között az objektív tények kisebb befolyással vannak a közvéleményre, mint az érzelmek és a személyes meggyőződések – A szerk.), a félretájékoztatásnak, a rágalmazásnak, a hazugságnak, a beteges botránykeltésnek, és törekedjenek az emberi testvériségre és együttérzésre a leginkább sérültek iránt.

Isten nevében kérem a nagy hatalommal bíró országokat, hogy vessenek véget az agressziónak, a blokádoknak és az egyoldalú szankcióknak a föld bármely részén lévő országok ellen. Mondjunk nemet az újragyarmatosításra! A konfliktusokat sokoldalú fórumokon, például az Egyesült Nemzetek Szervezetében kell megoldani.

Láttuk már, hogyan végződnek a beavatkozások, inváziók és egyoldalú megszállások, még ha a legnemesebb indítékok leple alatt is hajtják végre azokat!

A tizedik felhívás a kormányokat és a politikusokat kéri, hogy a népeiket képviseljék, nézzenek velük szembe, és a közjó érdekében dolgozzanak. Az utolsó felhívás a vallási vezetőktől azt kéri, hogy Isten nevét soha ne használják háborúk vagy államcsínyek kirobbantására.

Végül a pápa két konkrét kötelezettségvállalási javaslatot ajánl a népi mozgalmaknak, amelyek az egyetemes munkabérért és a munkaidő csökkentéséért folytatott harcot érintik, hogy minél több ember juthasson be a munkaerőpiacra.

Ferenc pápa tisztában van azzal, mit hoznak fel ellenérvként azok, akik ezeket a célokat „elérhetetlennek” minősítik. Az a válasza, hogy ezek a célok képesek megmozgatni minket.

Minél többen álmodnak együtt erről a változásról és igyekeznek azt megvalósítani, annál inkább valóra válhat maga az álom.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria