Ferenc pápának ajándékozta öreg Renault-ját

Nézőpont – 2013. szeptember 10., kedd | 14:37

Ahogy megbeszélték, don Renzo pontosan délután öt órára megérkezett a Vatikánba, éppen a szeptember 7-i imavirrasztás előtt. Vele jött közel száz hívő is a veronai egyházmegyéből, hogy elhozzák a Szentatya új autóját.

„Új”, átvitt értelemben, hiszen a ’84-es évjáratú kis Renault 4 majdnem 30 éves és 300 ezer km-t tett meg. De Ferenc pápa örömmel fogadta az ajándékot (a plébános egészen egyszerűen levélben kínálta fel neki), és a kulcsátadás a szokásos módon történt: találkoztak, mentek egy próbakört az autóval, don Renzo vezetett, a Szentatya mellette ült.

Minden júliusban kezdődött, amikor Renzo Zocca, periférián élő plébános nagyon magáénak érezte Bergoglio pápa szavait arra vonatkozóan, hogy a papoknak és szerzeteseknek milyen mértéktartóan kell használniuk a közlekedési eszközöket. A 69 éves pap tollat fogott, és levélben felkínálta a Szentatyának saját autóját: egy öreg, de jól karban tartott, fehér Renault 4-et, amely 30 év alatt sosem hagyta cserben.

„Július 15-én írtam a pápának, és ő augusztus 10-én felhívott” – idézi az Avvenire a papot. Nem először történik, hogy a Ferenc pápa személyesen felhívja, akivel beszélni akar. Húsz percig beszélgettek. „A kocsit illetően megkérdezte, hogy biztosan neki akarom-e ajándékozni, esetleg nincs-e valaki másnak szüksége rá, és főleg, hogy én tudok-e másik autóval járni, mire megnyugtattam őt, hogy igen. Így hát meghívott, hogy vigyem el neki a Vatikánba. Fogta a naptárát, lapozgatta, és három lehetséges időpontot javasolt szeptember 5-én, 6-án vagy 7-én. Zavarban voltam, és ahelyett, hogy rögtön válaszoltam volna, én is a naptáramhoz mentem. A pillanatnyi meglepettség után rögtön lefixáltuk a találkozás napját.” Ez a nap don Renzónak és plébániai híveinek is felejthetetlen marad.

„A próbakör után, mielőtt elköszönt volna azt mondta: »Írj máskor is.« Átadtam a kulcsokat, ő pedig a volánhoz ült. Mondta, hogy neki is volt egy R4-e, és őt sem hagyta cserben soha. Ahogy láttam elhajtani, olyan volt, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. A mellettem álló biztonságiak viszont aggódva néztek, mert megértették, hogy ettől kezdve az én autómmal fog járni a Vatikánban” – írja a Famiglia Cristiana. A pápa  sokak meglepetésére már ezzel a kocsival érkezett az esti imavirrasztásra.

Magyar Kurír

(lt)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!