Fiatalos lelkesedéssel fogadták a missziós keresztet Miskolcon

Hazai – 2019. október 11., péntek | 17:57

A jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelképéül szolgáló missziós kereszt október 10-én érkezett Miskolcra. Csütörtök este a fiatalság tartott virrasztást a görögkatolikus székesegyházban, a kereszt tövében.

Kora este, a vecsernye után kezdődött az ifjúság virrasztása a Búza téri templomban. Fiatalos lendület és hangulat, ugyanakkor mély lelki tartalom és meghittség töltötte be Isten házát. Először lelkipásztorok tartottak elmélkedéseket a mintegy háromszáz tinédzsernek és fiatal felnőttnek.

Makkai László egyetemi lelkész arról beszélt, miként jelenik meg Isten az életünkben és mennyire fontos, hogy Őt állítsuk a középpontba. „Azért jöttünk ma ide, hogy Krisztus keresztje újból azt az örömöt árassza a szívünkbe, amelyet Ő hozott közénk” – zárta előadását.

Fedor Péter, a Miskolci Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Bizottságának elnöke magáról a keresztről elmélkedett. A találkozások fontossága és a fiatalos lelkesedés nyitottsága felől közelítette meg a missziós kereszten elhelyezett ereklyékből fakadó üzenetet, és adott egyszerű példákat arra, miként élhetünk mi is a szentekhez méltó életet. Elmélkedését egy buzdítással fejezte be: „Itt kell rátalálni Krisztusra, itt kell a szent kereszt előtt erőt gyűjteni, és itt kell kiimádkoznunk magunkból azt, ami a szívünk mélyén van.”

Kukuczka Róbert szalézi szerzetes örömét fejezte ki, hogy ennyire tele van a templom. Beszélt arról is, hogy álmában kapta meghívását a misszióra. A lengyel származású pap számára Szent II. János Pál pápa szavainak – Ne féljetek! – üzenete mindig a kereszthez kapcsolódott. „Keresztekkel vezet bennünket az Életadó, hogy megértsük, mi az életünk értelme. Mindig gondolj arra: lehet, hogy ez életed utolsó pillanata, és akkor nem követsz el bűnt” – intette a fiatalokat a szerzetes.

Boronkai József a csend erejéről beszélt a hallgatóságnak. – Az igazi érték az, amire a kereszt mutat, amelyben megtalálhatjuk önmagunkat, megtaláljuk küldetésünket álarcok és szerepek nélkül. Isten által kijelölt küldetésünk felismeréséhez azonban küzdelmes csöndben kell figyelnünk Isten szavára – mondta a berzéki parókus.

Az elmélkedések mondanivalójának súlyát a közös éneklés tette kicsit könnyebbé, a Fráter Kórus közreműködésével és Regős Zsolt karnagy irányítása mellett.

„Nem egyedül visszük saját keresztünket, ott van velünk Isten. Világunkban van sok küzdelem és rossz, de a végén mindig Jézus Krisztus győz” – foglalta össze a nap üzenetét az est egyik szervezője, Salai Szabolcs atya. Ezt jelképezte a kereszt előtt az égő mécsesekből megformált ICXC NIKA (Jézus Krisztus győz) felirat is.

A virrasztás utolsó részében Dobos András avasi parókus vezetésével Akathisztoszt énekeltek az Úr tiszteletreméltó Keresztjéhez. A „nem ülve végzett” imádságot a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Magis kórusa és tanáruk, Herpainé Velkey Klára éneke tette még emelkedettebbé.

A szertartás végén a fiatalok között elcsípett „Holnap is jöjjünk?” kérdés talán az egyik bizonysága lehet annak, hogy a missziós kereszt már betöltötte küldetését.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria