Floruczó István kapta a nagyváradi egyházmegyei érdemérmet

2019. február 22., péntek | 17:55

Minden évben februárban, Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésnapján adják át a nagyváradi ezüst érdemérmet. Idén Floruczó István nagyszalontai hívő részesült az elismerésben példaadó egyházszeretetéért a vértanú püspök születésének 108. évfordulóján, február 21-én.

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 108. évfordulóján, február 21-én, csütörtökön délután a székeskáptalan tagjai a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet végeztek a nagyváradi székesegyházban. A nagyváradi egyházmegye vértanú püspökének közbenjárását kérték, és együtt imádkoztak a szentté avatásáért. A közös ima végén Böcskei László megyéspüspök átadta az idei egyházmegyei érdemérmet, amelyet 2012-ben alapított, és amelynek ezüst változatával minden év február 21-én olyan Egyházhoz hű személyt tüntetnek ki, aki kimagasló és példaadó módon éli meg hitét, egyházszeretetét. Az erre kinevezett öttagú bizottság február 14-i ülésén határozta meg, hogy idén Floruczó István nagyszalontai hívőnek ítélik oda az elismerést – számol be az eseményről a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

Prédikációjában a főpásztor – utalva a közeledő pápalátogatásra – felelevenítette Szent II. János Pál pápa húsz évvel ezelőtti látogatását, különösen azt a gesztust, amikor az akkori Péter-utód, akit azóta a szentek sorában tisztelünk, megemlékezett mindazokról, akik áldozatokat hoztak a hitükért a kommunizmus legnehezebb éveiben, börtönökben szenvedtek, többen meg is haltak. Húsz évvel ezelőtt két kimagasló személyiség közülük még életben volt: Alexandru Todea bíboros, aki találkozott is a Szentatyával, valamint Boros Béla érsek, aki csak otthoni betegágyáról tudta követni az eseményeket. A pápa akkor megemlékezéseibe és imáiba foglalta a nagyváradi egyházmegye vértanúját is, Boldog Bogdánffy Szilárd püspököt.

„Áldozatuk és szenvedésük a mi erősödésünknek és fejlődésünknek a forrását kell hogy jelentse. Ki kell mozdítania minket a közömbösségből, a felületességből, az énközpontúságból. Boldog emlékű Márton Áron püspök, Mindszenty bíboros, mind ott kell hogy legyenek a mi emlékezetünkben, áldozatuk ösztönözzön arra, hogy építsük Krisztus egyházát. Éreznünk kell azt a felelősséget, ami minket is terhel, minket is szólít, hogy bontakoztassuk ki az Istentől elődeink által gondosan elültetett magvakat. Hiszen Isten gondoskodott arról, hogy mindent megadjon a fejlődéshez, növekedéshez. Ezért adta nekünk vértanú püspökünket, hogy példát mutasson a helytállásra. Őt mindenki magáénak érezheti” – mondta a püspök.

Böcskei László kiemelte, Boldog Szilárd püspök nem felszínesen élte az életet, a hivatást, küldetését. Felismerte, hogy minden emberben ott van Isten rejtett arca. Nem önmegvalósítást keresett, hanem Isten akaratának teljesítését, még önmaga feladása árán is. Az áldozatvállalás útjára kaptunk biztatást Szilárd püspök példája által: nem mondott le a nemes célokról, nem fogadta el a világ kecsegtető ajándékait. „Az ő példájára és közbenjárására tudjunk hűségesek maradni Istenhez, Egyházunkhoz, tetteinkkel és áldozatainkkal építsük és erősítsük azt” – intett záró mondatában a megyéspüspök.

A vesperás végén az érdemérem átadásának ceremóniája következett. Lőrincz Ottó esperes-plébános úgy jellemezte a kitüntetésre jelölt személyt, mint aki élete folyamán megküzdött, megszenvedett hitéért. Példaértékű a közösséghez és az Egyházhoz való ragaszkodása, a Szűzanya iránti szeretete és tisztelete. Családját Isten, az Egyház és a templom szeretetére nevelte. Floruczó István meghatódottságának adott hangot, megköszönve a bizalmat, hogy idén az ő keresztényi életvitelét tüntették ki. Kihangsúlyozta: mindazért a jóért, amit életében embertársaiért, az Egyházért tett, soha nem várt el semmilyen elismerést, Isten iránti szeretetből és elköteleződésből tette.

Az esti dicséret ünnepélyességéhez a székesegyház Szent László énekkara járult hozzá, Kristófi János karnagy vezetésével.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Nagyváradi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle