Főegyházmegyei Kateketikai Konferenciát tartottak Egerben

Hazai – 2019. november 11., hétfő | 20:15

Ternyák Csaba egri érsek november 7. és 9. között „Én vagyok az élet kenyere” (Jn 6,48) mottóval kateketikai konferenciára hívta az Egri Főegyházmegye területén tevékenykedő lelkipásztorokat és hitoktatókat.

A háromszáz fős tanácskozás témája a 2020 szeptemberében hazánkban megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés volt. A rendezvény szakmai munkájának az egri Hotel Flóra, liturgikus szertartásainak pedig a Nagyboldogasszony-templom (Barátok temploma) adott otthont.

A konferencia nyitó szentmiséjét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be.

A szertartást követő előadásában a főpásztor rámutatott a katekéták kulcsfontosságú szerepére a gyermekek szentségi nevelésében, illetve meghatározta feladatukat a közelgő NEK előkészítésével kapcsolatban.

Előadásában Török László biblikus, Füzes Ádám liturgikus, Versegi Beáta CB nővér antropológiai oldalról igyekezett megvilágítani az Eucharisztia mindennapjainkra gyakorolt, éltető hatását.

A plenáris előadások után szekcióüléseken beszélhették meg a résztvevők a különféle korosztályok eucharisztikus nevelésében szerzett tapasztalataikat.

Az óvodás korosztály hatékony megközelítéséhez Vizvárdy Rita szociális testvér adott gyakorlati útmutatást és ötleteket. A szentségi felkészítésben végzett széles körű tapasztalataikkal és az úgynevezett „jó gyakorlatok” bemutatásával Tóth Adrienn és Stafford Krisztina Jézus Szíve-nővér gyarapította a katekéták módszertani eszköztárát. Balog Gyula gyöngyösi plébános a fiatalok eucharisztikus életének formálásához adott új szempontokat. Vitális Gábor szalézi szerzetes pedig a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek Jézushoz vezetésének gyakorlatát mutatta be a téma iránt érdeklődőknek.

A lelki elmélyülést szolgáló közös esti szentségimádás és egyéb imaalkalmak programját Szabó József, az Egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa állította össze.

A konferencia zárásakor megfogalmazott hitoktatói vélemények arról tanúskodtak, hogy a közösen eltöltött három nap lelki ajándékaival és hitismereti, módszertani tapasztalataival gazdagodva a katekéták új lendülettel folytatják a munkájukat saját területükön.

Az eseményről készült további fényképek ITT tekinthetők meg.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Balogh Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria