Fokozódik az erőszak a vallási kisebbségek ellen Pakisztánban

Kitekintő – 2019. október 21., hétfő | 10:47

A pakisztáni püspöki kar igazságosság és béke bizottsága október 17-én közleményt bocsátott ki, amelyben a főpásztorok elítélik a vallási kisebbségek elleni agresszió újabb riasztó mértékű fokozódását, valamint védelmet kérnek az ország kormányától.

Az elmúlt hónapokban aggasztóan fokozódott az erőszak Pakisztánban, főleg a vallási kisebbségekkel szemben. A közelmúltban egy keresztény falu, Antonioabad temetőjében meggyalázták a kereszteket – írja a pakisztáni püspöki konferencia igazságosság és béke bizottsága, aggodalmának adva hangot az incidensek miatt.

A közleményben, amelyet a Fides katolikus missziós hírügynökség tett közzé, a bizottság tájékoztat az utóbbi hónapok eseményeiről: május 12-én néhány hívő jelezte, hogy Antonioabad katolikus temetőjében negyven sírról leverték a kereszteket, megrongálták, szétzúzták őket. Ugyancsak májusban Dzsáved Maszih 36 éves keresztény férfit megölte muszlim munkaadója egy Fajszalábád melletti faluban, mert nagyobb fizetésért munkahelyet akart váltani. A bizottság által összeállított lista megemlíti azt is, hogy Rames Kumar hindu orvos ellen pert indítottak istenkáromlás vádjával, mert állítólag olyan papírba csomagolt gyógyszereket, amelyre a Korán versei voltak nyomtatva. A vádat követően a tömeg felgyújtotta az orvos rendelőjét.

Az igazságosság és béke bizottság határozottan elítéli azokat az erőszakos cselekedeteket, amelyeket pusztán hitük miatt követnek el a kisebbségek ellen. A közlemény megállapítja: elfogadhatatlanok ezek a támadások. Az állam kötelessége, hogy védelmet és biztonságot nyújtson minden polgára számára. Joseph Arshad érsek, a bizottság elnöke; Emmanuel Juszaf igazgató és Cecil Shane Chaudhry ügyvezető igazgató azt kérik a kormánytól, hogy haladéktalanul hozzanak hatékony intézkedéseket, garantálva a kisebbségek biztonságát a pakisztáni alkotmány 36. cikkének megfelelően, továbbá állítsák bíróság elé az erőszakos tettek elkövetőit.

Rendkívül fontos, hogy a kormány végrehajtsa a legfelsőbb bíróság határozatát, amelyet 2014. június 19-én hozott a vallási kisebbségek törvényes jogainak előmozdításáról és védelméről. Fennáll annak a veszélye, hogy a kisebbségeket még ma is másodrangú állampolgároknak tekintik – szögezi le a Fides missziós hírügynökséghez eljuttatott jegyzék. Emmanuel Juszaf hangsúlyozta, hogy ezek a támadások súlyos fenyegetést jelentenek Pakisztánban a kisebbségek fennmaradása szempontjából. Felszólította az állami szerveket, hogy léptessék életbe az emberi jogok nemzeti cselekvési tervét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria